SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA
1052
post-template-default,single,single-post,postid-1052,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA

SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA

Ja ho diu la gent gran, a Sant Gregori sempre plou, i tot i que ara feia alguns anys que no ho feia, enguany la pluja ens ha tornat a sorprendre i el dia 9 de maig, festivitat de Sant Gregori, es van haver de suspendre alguns actes per motiu de la pluja. Però la festa amb tots els actes multitudinaris sempre se celebra el cap de setmana posterior al 9 de maig. Per tant, els dies 13, 14 i 15 de maig Santa Bàrbara es va poder gaudir de tots els actes, ja que el bon temps ens va acompanyar.

La festa començava la nit del divendres 13 de maig amb la festa revival Planers pels Bous que s’acabava amb la sortida del bou capllaçat, el dissabte 14 de maig al matí. Mig dia per descansar i ja a la tarda es feia una cantada i ballada de cobles per les cases de les pubilles 2016, acompanyats pel Grup Musical Jaume Balmes amb els cantadors del poble, l’Agrupació Musical Xino-xano amb la cantadora Sílvia Ampolla i del grup de balladors i balladores de Santa Bàrbara, acabant amb el sopar de germanor que es realitzava a la plaça Cid i Cid.

El diumenge començava amb la mateixa intensitat que el dissabte. Ens llevàvem amb la plaça Cid i Cid guarnida a la manera tradicional i amb una decoració molt espectacular que havien realitzat les noies del Centre Obert l’Oliveta.
Durant tot el dia, els comerços locals van instal·lar les seues botigues al carrer per fer més lluïda la festa. També durant el matí se celebrava la III Trobada de Puntaires de les Terres de l’Ebre a Santa Bàrbara on els participants ens van mostrar les seves arts i treballs.

Finalment, a la tarda, les comitives i els convilatans, vestits segons el costum tradicional, recorrien el poble per anar a les cases de les pubilles 2016 i fer-ne la petició als pares. Un cop tots concentrats al parc municipal es va fer una desfilada, fins a la plaça Cid i Cid, per fer la proclamació oficial de les pubilles de l’any 2016 a la manera tradicional. Primer, la presentació individual de cadascuna de les pubilles i el seu acompanyant, que, en arribar a l’escenari, les 22 que eren enguany, 13 infantils i 9 de grans, van posar la seva fotografia en una urna per posteriorment fer el sorteig oficial. D’aquest sorteig en van sortir afortunades Laura Lange Pla i Alba Ceprià Cid, com a pubilles infantil i major respectivament de la festa major del 2016. Seguidament, elles dues van dirigir una paraules a tots els planers i les planeres, tot i que anteriorment, l’alcalde es va adreçar als assistents amb l’habitual poema sobre la població, cosa que aquest any també va fer la presentadora de l’acte a l’hora nomenar a les pubilles i els seus acompanyants.

Per acabar la festa, es van fer els balls tradicionals -el cap de ball, el punxonet, la polca, la jota i el ball de plaça- ballats pels alumnes de segon d’ESO de l’Institut les Planes i el grup de balladors i balladores del municipi.

La regidora de festes, Judit Lleixà, es mostrava molt satisfeta perquè la participació de la gent, un any més, havia estat present en tot moment en aquesta festa de caire tradicional que referma la nostra identitat planera, fent que la festa de Sant Gregori a Santa Bàrbara tingués un reconeixement oficial i una esplendor que es reflectia en la gent planera.

Santa Bàrbara, 17 de maig de 2016

Regidoria de Festes