LLUITA CONTRA L’ERUGA PROCESSIONÀRIA
763
post-template-default,single,single-post,postid-763,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

LLUITA CONTRA L’ERUGA PROCESSIONÀRIA

LLUITA CONTRA L’ERUGA PROCESSIONÀRIA

L’Ajuntament de Santa Bàrbara ha procedit a instal·lar uns collars trampa per atrapar les erugues processionàries del pi a l’Escola de Música. Aquesta trampa permet un tractament ecològic per eliminar les erugues de la processionària del pi en el moment del seu descens. Es tracta d’un sistema amb capacitat de captura molt elevada, de muntatge enginyós i senzill, i a més reutilitzable per a diverses temporades.

La trampa consisteix en un anell col·locat al voltant del tronc que guia les erugues quan baixen en processó per enterrar-se a terra, obligant-les a passar per un tub i acabant atrapades a una bossa de plàstic que es pot renovar.

Durant el primer quadrimestre de l’any, entre gener i abril, a mesura que les temperatures mitjanes comencen a pujar a finals de l’hivern, l’eruga processionària prolifera en camps i parcs, suposant un autèntic perill per als nens i els animals de companyia. Els experts recomanen evitar el contacte amb aquests insectes a qualsevol preu, ja que poden fer emmalaltir de gravetat a qui les toqui.

La inhalació dels fins pèls de l’eruga, on es troba el seu verí, pot produir des d’urticàries fins a reaccions al·lèrgiques, especialment en els nens. Els problemes de les erugues no es limiten a la urticària a les persones, ja que gossos i gats són especialment vulnerables. Si els pèls de les erugues entren en contacte amb les mucoses o amb els ulls dels animals, els símptomes solen ser picors, urticàries i sensació de cremor, i en cas que se les mengen i s’empassen tot el tòxic que conté l’insecte poden arribar a patir una necrosi a la gola i a la llengua.

Davant d’aquest risc, el principal consell és acudir com més aviat a la clínica veterinària i, si no és possible, rentar la zona amb aigua per diluir el tòxic. Els arbres que alberguen les larves d’eruga processionària també solen resultar danyats per la seva presència ja que “durant aquesta fase l’insecte necessita alimentar-se de les acícules dels pins per créixer”. Les larves no arriben a matar l’arbre, però les defoliacions que produeixen poden ser de vegades molt aparents.

L’avanç de l’eruga processionària en els últims quaranta anys s’ha vist afavorit gràcies a l’escalfament, ja que es tracta d’un insecte que fuig dels nivells elevats d’humitat.
Aquests primers collars col·locats als pins de l’Escola de Música serviran per avaluar l’efectivitat del sistema i, posteriorment, ampliar el seu ús a altres llocs del poble on hagi pins, en cas de ser necessari.

Santa Bàrbara, 28 de febrer de 2017

Regidoria d’Agricultura