SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA
699
post-template-default,single,single-post,postid-699,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA

SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA

Ja ho diu la gent gran, a Sant Gregori sempre plou i enguany la pluja ens ha tornat a sorprendre, tot i que no ha estat com l’any passat, el mateix dia 9 de maig, festivitat de Sant Gregori, que enguany si que s’ha pogut fer la processó de benedicció de l’aigua. Però la festa amb tots els actes multitudinaris sempre se celebra el cap de setmana posterior al 9 de maig. Per tant, els dies 12, 13 i 14 de maig Santa Bàrbara es va poder gaudir d’aquesta festa tot i l’aparició de la pluja que sortosament solament va interrompre l’últim acte del dissabte.

La festa començava la nit del divendres 12 de maig amb la festa revival Planers pels Bous que s’acabava amb la sortida del bou capllaçat, el dissabte 13 de maig al matí. Mig dia per descansar i ja a la tarda es feia una cantada i ballada de cobles per les cases de les pubilles 2017, acompanyats pels cantadors del poble, l’Agrupació Musical Xino-xano amb la cantadora Sílvia Ampolla i del grup de balladors i balladores de Santa Bàrbara. En acabar el recorregut i un cop tots a la plaça Cid i Cid, la recent reaparició de la Colla de Geganters de Santa Bàrbara havia de fer la ballada dels gegants Bàrbara i Gregori i durant el sopar de germanor que es realitzava a la plaça Cid i Cid amenitzar la vetllada amb un taller de capgrossos. Malauradament, aquest final de festa del dissabte no es va poder realitzar degut a la pluja que també volia formar part de la festa com gairebé tots els anys.

El diumenge començava amb la mateixa intensitat que el dissabte. Ens llevàvem amb la plaça Cid i Cid guarnida a la manera tradicional i amb una decoració molt espectacular que havien realitzat les noies del Centre Obert l’Oliveta.
Durant tot el dia, els comerços locals van instal·lar les seues botigues al carrer per fer més lluïda la festa. També durant el matí se celebrava la IV Trobada de Puntaires de les Terres de l’Ebre a Santa Bàrbara on els participants ens van mostrar les seves arts i treballs.

Finalment, a la tarda, les comitives i els convilatans, vestits segons el costum tradicional, recorrien el poble per anar a les cases de les pubilles 2017 i fer-ne la petició als pares. Un cop tots concentrats al Parc Municipal es va fer una desfilada, fins a la plaça Cid i Cid, per fer la proclamació oficial de les pubilles de l’any 2017 a la manera tradicional. Primer, la presentació individual de cadascuna de les pubilles i el seu acompanyant, que, en arribar a l’escenari, les 31 que eren enguany, 15 infantils i 16 de grans, van posar la seva fotografia en una urna per posteriorment fer el sorteig oficial. D’aquest sorteig en van sortir afortunades Nur Arasa Villalba i Gemma Cardona Reverter, com a pubilles infantil i major respectivament de la festa major del 2017. Seguidament, elles dues van dirigir una paraules a tots els planers i les planeres, tot i que anteriorment, l’alcalde es va adreçar als assistents amb l’habitual poema sobre la població, cosa que aquest any també va fer la presentadora de l’acte a l’hora nomenar a les pubilles i els seus acompanyants.

Per arrodonir la festa, es van fer els balls tradicionals, el cap de ball, el punxonet, la polca, la jota, el ball de plaça i enguany per primera vegada es va ballar la jota de Paüls, ballats pels alumnes de segon d’ESO de l’Institut les Planes i el grup de balladors i balladores del municipi.

La regidora de festes, Judit Lleixà, es mostrava molt satisfeta perquè la participació de la gent, un any més, havia estat present en tot moment en aquesta festa de caire tradicional que referma la nostra identitat planera, fent que la festa de Sant Gregori a Santa Bàrbara tingués un reconeixement oficial i una esplendor que es reflectia en la gent planera.

Santa Bàrbara, 15 de maig de 2017

Regidoria de Festes