SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA
20939
post-template-default,single,single-post,postid-20939,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA

SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA

Ja ho diu la gent gran, a Sant Gregori sempre plou i enguany la pluja ens ha tornat a sorprendre, a més a més amb el mateix patró que l’any passat, que no va plaure el mateix dia 9 de maig, festivitat de Sant Gregori, i es va poder fer la processó de benedicció de l’aigua, però si que va ploure el dissabte posterior que és el cap de setmana amb tots els actes multitudinaris de la festa. Per tant, els dies 11, 12 i 13 de maig Santa Bàrbara es va poder gaudir d’aquesta festa tot i l’aparició de la pluja que sortosament solament va interrompre l’últim acte del dissabte.

La festa començava la nit del divendres 11 de maig amb la festa revival Planers pels Bous que s’acabava amb la sortida del bou capllaçat, el dissabte 12 de maig al matí. Mig dia per descansar i ja a la tarda s’organitzava un taller de capgrossos que servien per obrir la comitiva que més tard es feia amb una cantada i ballada de cobles per les cases de les pubilles 2018, acompanyats pels cantadors del poble, la xaranga Lo Perkal, la cantadora Imma de Sopa i del grup de jotes de Santa Bàrbara. En acabar el recorregut i un cop tots a la plaça Cid i Cid, es va fer una cantada i ballada per a tots els assistents a la plaça que ja es preparaven per al sopar de germanor. Durant el sopar es va fer una ballada dels gegants Bàrbara i Gregori i dels capgrossos. Malauradament, aquest final de festa del dissabte es va realitzar sota la puja, ja que també ella, com tots els anys, volia formar part de la festa i per entregar els agraïments als participants al taller de capgrossos i a la colla gegantera i els músics la gent es va haver d’aixoplugar dins l’ajuntament.

El diumenge començava amb la mateixa intensitat que el dissabte. Ens llevàvem amb la plaça Cid i Cid guarnida a la manera tradicional i amb una decoració molt espectacular que havien realitzat les noies del Centre Obert l’Oliveta.

Durant tot el dia, els comerços locals van instal·lar les seues botigues al carrer per fer més lluïda la festa. També durant el matí se celebrava la V Trobada de Puntaires de les Terres de l’Ebre a Santa Bàrbara on els participants ens van mostrar les seves arts i treballs.

Finalment, a la tarda, les comitives i els convilatans, vestits segons el costum tradicional, recorrien el poble per anar a les cases de les pubilles 2018 i fer-ne la petició als pares. Un cop tots concentrats al Parc Municipal es va fer una desfilada, fins a la plaça Cid i Cid, per fer la proclamació oficial de les pubilles de l’any 2018 a la manera tradicional. Primer, la presentació individual de cadascuna de les pubilles i el seu acompanyant, que, en arribar a l’escenari, les 25 que eren enguany, 19 infantils i 6 de grans, van posar la seva fotografia en una cistell per posteriorment fer el sorteig oficial. D’aquest sorteig en van sortir afortunades Alexia Tomás Altadill i Júlia Roé Muria, com a pubilles infantil i major respectivament de la festa major del 2018. Seguidament, elles dues van dirigir una paraules a tots els planers i les planeres, tot i que anteriorment, l’alcalde es va adreçar als assistents amb l’habitual poema sobre la població.

Per arrodonir la festa, es van fer els balls tradicionals, el cap de ball, el punxonet, la polca, la jota de Santa Bàrbara, la jota de Paüls i el ball de plaça, ballats pels alumnes de segon d’ESO de l’Institut les Planes i el grup de jotes de Santa Bàrbara.

La regidora de festes, Judit Lleixà, es mostrava molt satisfeta perquè la participació de la gent, un any més, havia estat present en tot moment en aquesta festa de caire tradicional que referma la nostra identitat planera, fent que la festa de Sant Gregori a Santa Bàrbara tingue un reconeixement oficial i una esplendor que es reflectia en la gent planera.

Santa Bàrbara, 14 de maig de 2018

Regidoria de Festes