EL MÓN DE L’OLI
37624
post-template-default,single,single-post,postid-37624,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

EL MÓN DE L’OLI

EL MÓN DE L’OLI

El dimecres 14 de novembre, l’alcalde de Santa Bàrbara, Alfred Blanch va inaugurar el nou espai que es va crear a l’Smartcentre, un espai sobre el món de l’oli, ja que el conreu de l’olivera i la producció de l’oli han estat determinants en l’origen i l’evolució del municipi i de poblacions veïnes. L’olivera i l’oli ens parlen d’una manera de viure i entendre la terra, el paisatge i la història i una mostra de la seua importància és la Fira de l’Oli Novell dels Cítrics i del Comerç que es realitza des del 1997.

Aquest espai avarca diverses vessants i una de les més importants és el fons especialitzat en el món de l’oli, que inclou diferents tipologies de documents com llibres, DVD, CD, treballs i publicacions, de diverses temàtiques i àmbits relacionats amb el món de l’oli, tant generals com particulars: olives i oliveres, oli, cooperatives, salut i medicina, treball al camp, gastronomia, medi ambient i contaminació, llengua, novel·les i llibres infantils.

Per tant, per una banda, l’Smartcentre busca reforçar el seu fons documental sobre la cultura de l’oli, buscant així ser un punt de referència tant per a oleïcultors i professionals del sector, com per aficionats a l’oleïcultura i usuaris en general. I per una altra banda, pretén dinamitzar aquest fons a través d’un programa d’activitats mensuals de diferent índole, tals com muntatge d’aparadors, rutes literàries entre oliveres, recitals de poesia, degustació d’oli, visites culturals, tallers especialitzats, etc. sempre amb el món de l’oli com a tema principal.

Finalment, s’estableix una estreta relació amb les cooperatives i amb el Museu de la Vida a la Plana, equipaments de referència dins del món de l’oli al municipi, on a través d’aquest espai de l’Smartcentre els usuaris podran trobar tot tipus d’informació referent a aquests equipaments.

Precisament, la Cooperativa Agrícola del Camp, en aquesta inauguració, va realitzar un taller de tasts d’olis on els assistents van poder aprendre les diferències d’olor i gust i les propietats dels diferents olis d’oliveres monovarietals: sevillenca, farga i morruda.

OLIVERA – PAU

El vent remou la copa platejada

plena dels menuts òvals maragdins,

l’olivera s’arregla gleva endins

mostrant la vella soca torturada.

 

Un brot fruitat, esqueix de la brancada,

l’ha arrencat un colom de bons instints

i vola, llest, cap a uns altres confins

a dur la pau on és més esperada.

 

No és gaire lluny la nostra mar tan clara,

tot el paisatge vibra d’esplendor,

l’oliverar destil·la serenor

i augusta calma l’esperit amara.

Com un oli sagrat que reconforta

ens ve la pau que l’olivera porta.

OLEA EUROPAEA

 

Arbres amics (Albert Pena – Premi de poesia dels V Premis Literaris Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara, 1996)

Santa Bàrbara, 15 de novembre de 2018

Regidoria de Cultura