PROPOSTA DE PAS DE LA VIA VERDA PER SANTA BÀRBARA
49658
post-template-default,single,single-post,postid-49658,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

PROPOSTA DE PAS DE LA VIA VERDA PER SANTA BÀRBARA

PROPOSTA DE PAS DE LA VIA VERDA PER SANTA BÀRBARA

La comarca del Montsià pateix des de fa anys un procés de desindustrialització que s’ha vist agreujat amb les males perspectives del món agrícola. Tot això deriva en una baixada del renda per càpita (de les més baixes de tot Catalunya) i la pèrdua de població. Per aquest motiu, a Santa Bàrbara pensem que, sense abandonar les arrels productives tradicionals, hem d’obrir la porta a iniciatives que puguin oferir noves oportunitats a la gent de la comarca.

És per això que al passat Consell d’Alcaldes del Montsià, celebrat el 13 de març, Santa Bàrbara va fer la proposta de posar en marxa la Via Verda del Montsià, un projecte que en una primera fase uniria Roquetes amb Freginals aprofitant la via fèrria en desús des de 1996, però que a continuació es podria estendre per camins rurals fins a arribar a Ulldecona, i connectar d’aquesta manera amb el Camí Fluvial del Sénia, actualment en construcció. Finalment, a més llarg termini, es podria estudiar la possibilitat d’habilitar una via de retorn per la costa, passant per les Cases d’Alcanar, la Ràpita i Amposta, fins a arribar a Mianes, completant així una ruta circular de 75 km, molt atractiva per al cicloturisme.

Seria una manera d’aprofitar la dinàmica creixent de la Via Verda del Baix Ebre i Terra Alta, que per donar una dada, l’any passat 2018 va registrar més de 40.000 usuaris, i derivar part d’aquest flux cap a la nostra comarca. Així posaríem en valor els atractius turístics de l’interior del Montsià que de vegades queden en un segon pla, i podria ser la guspira per a la creació de noves empreses turístiques, cases rurals, restaurants, etc.

En qualsevol cas, aquesta proposta no pot ser duta a terme per un sol municipi, ja que també entrarien les poblacions de Tortosa i Roquetes al Baix Ebre, i Santa Bàrbara, Masdenverge, Godall i Freginals al Montsià. Per aquest motiu cal la implicació de tota la comarca a través del Consell Comarcal, per poder fer realitat un projecte que en major o en menor mesura ens beneficiaria a tots.

Cal tenir present que, si el projecte tira endavant, Santa Bàrbara haurà tingut un paper fonamental, ja que ha estat el municipi que més implicació ha mostrat. Ja l’any 2013 es va realitzar una primera memòria tècnica, seguida posteriorment de trobades amb altres consells comarcals (Baix Ebre i Terra Alta) per tal de tenir assessorament al respecte i tenir una primera aproximació a tot el que representa aquest projecte.

Santa Bàrbara, 14 de març de 2019

Regidoria de Promoció Econòmica, Regidoria de Turisme i Regidoria de Medi Ambient