SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA
55763
post-template-default,single,single-post,postid-55763,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA

SANT GREGORI A SANTA BÀRBARA

El dijous 9 de maig, festivitat de Sant Gregori, es va fer la missa i processó de benedicció de l’aigua en honor al nostre patró Sant Gregori, però els actes més festius es van celebrar,

com tots els anys, el cap de setmana posterior. Per tant, els dies 10, 11 i 12 de maig Santa Bàrbara va poder gaudir d’aquesta festa que enguany la pluja no va impedir la suspensió de cap acte.

La festa començava la nit del divendres 10 de maig amb la festa revival Planers pels Bous que s’acabava amb la sortida del bou capllaçat, el dissabte 11 de maig al matí. Mig dia per descansar i ja a la tarda s’organitzava un taller de capgrossos que servien per obrir la comitiva que més tard es feia amb una cantada i ballada de cobles per les cases de les pubilles 2019, acompanyats pels cantadors i cantadores del poble, la xaranga Lo Perkal, la cantadora Sílvia Ampolla i del grup de jotes de Santa Bàrbara. En acabar el recorregut i un cop tots a la plaça Cid i Cid, es va fer una cantada i ballada per a tots els assistents a la plaça que ja es preparaven per al sopar de germanor. Durant el sopar es va fer una ballada dels gegants Bàrbara i Gregori i dels capgrossos.

El diumenge començava amb la mateixa intensitat que el dissabte. Ens llevàvem amb la plaça Cid i Cid guarnida a la manera tradicional, amb una decoració molt espectacular, i els comerços locals van instal·lar les seues botigues al carrer per fer més lluïda la festa. També durant el matí se celebrava la VI Trobada de Puntaires de les Terres de l’Ebre a Santa Bàrbara on els participants ens van mostrar les seves arts i treballs.

Finalment, a la tarda, les comitives i els convilatans, vestits segons el costum tradicional, recorrien el poble per anar a les cases de les pubilles 2019 i fer-ne la petició als pares. Un cop tots concentrats al Parc 1 d’Octubre es va fer una desfilada, fins a la plaça Cid i Cid, per fer la proclamació oficial de les pubilles de l’any 2019 a la manera tradicional. Primer, la presentació individual de cadascuna de les pubilles i el seu acompanyant, que, en arribar a l’escenari, les 22 que eren enguany, 11 infantils i 11 de grans, van posar la seva fotografia en una cistell per posteriorment fer el sorteig oficial. D’aquest sorteig en van sortir afortunades Mia Llorens Moya i Ainoa Verge Guardiola, com a pubilles infantil i major respectivament de la festa major del 2019. Seguidament, elles dues van dirigir una paraules a tots els planers i les planeres, tot i que anteriorment, l’alcalde es va adreçar als assistents amb l’habitual poema sobre la població.

Per arrodonir la festa, es van fer els balls tradicionals, el cap de ball, el punxonet, la polca, la jota de Santa Bàrbara, la jota de Paüls, la jota de Corbera i el ball de plaça, ballats pels alumnes de segon d’ESO de l’Institut les Planes i el grup de ball Jota Planera de Santa Bàrbara.

La regidora de festes, Judit Lleixà, es mostrava molt satisfeta perquè la participació de la gent, un any més, havia estat present en tot moment en aquesta festa de caire tradicional que referma la nostra identitat planera, fent que la festa de Sant Gregori a Santa Bàrbara tingue un reconeixement oficial i una esplendor que es reflectia en la gent planera.

Santa Bàrbara, 13 de maig de 2019

Regidoria de Festes