FESTIVITAT DE SANT ANTONI
79110
post-template-default,single,single-post,postid-79110,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

FESTIVITAT DE SANT ANTONI

FESTIVITAT DE SANT ANTONI

Aquest any, Santa Bàrbara havia preparat una Festivitat de sant Antoni amb un sabor especial degut a què s’havien afegit a les activitats ja habituals de tots els anys, altres innovadores que farien gaudir als planers i les planeres d’una festivitat que sabem que era molt viscuda i molt esperada pels avantpassats.

A més de la missa, la benedicció de les cavalleries i les ballades de danses típiques, que ja es venien fent habitualment, també hi ha constància que fins a les primeres dècades del segle XX també es feia una representació de les temptacions de sant Antoni i la corresponent foguerada. Precisament aquesta ha estat una innovació que s’ha volgut recuperar des de la Regidoria de Participació Ciutadana.

La celebració de sant Antoni començava el dissabte 18 de gener, a les 11 hores amb un taller de manualitats a càrrec de Profauna Terres de l’Ebre que es realitzava a la plaça de l’Alcalde Cid i Cid, lloc on posteriorment es feia entrega dels premis del concurs de dibuixos d’animals que havia organitzat Profauna Terres de l’Ebre, obsequiant a tots els participants. Finalment, les guanyadores van ser: Eva Favà a la categoria de 3 a 5 anys, Ona Subirats a la categoria de 6 a 8 anys i Isabel Accensi a la categoria de 9 a 12 anys.

A la tarda, s’estrenava l’espectacle SantAntoni, amb text i direcció escènica a càrrec de Màrius Pont, un espectacle de teatre, música i dansa sobre LA VIDA I LES TEMPTACIONS DE SANT ANTONI, amb representacions a càrrec del Grup Teatral Planer, ballada de danses tradicionals a càrrec dels alumnes de 3r de primària de l’Escola Jaume Balmes, dels alumnes de 2n d’ESO de l’Institut les Planes, del Grup de Ball Jota Planera i acompanyament musical a càrrec de la Unió Musical Jaume Balmes i els dolçainers de Vinaròs. L’espectacle va comptar amb un apoteòsic final amb encesa de la foguera, repartiment de panoli i mistela a càrrec de les mares i els pares dels alumnes de 2n d’ESO i ball de fi de festa.

El diumenge 19 de gener, s’havien de celebrar els actes més habituals, la celebració de la Missa en honor a sant Antoni Abat i la benedicció del panoli. A continuació, els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut les Planes amb la col·laboració de les Pubilles 2019 havien de recórrer el poble per fer el típic repartiment de panoli per les cases. Mentre, cap a mitat matí, i després d’acabar l’esmorzar de germanor, havia de començar la festa dels 3 tombs amb la desfilada de cavalleries pels carrers del poble que portaven a terme les Penyes Amics dels Cavalls de Santa Bàrbara i Amposta. Ja al migdia, aquesta desfilada arribava a la plaça de l’Alcalde Cid i Cid i es feia la benedicció dels animals. Malauradament, aquests actes de diumenge al matí, per les condicions climatològiques van haver de ser suspeses. Tot i així, es portaran a terme el diumenge 2 de febrer, esperant que la climatologia no ho torni a impedir.

Sí que es va portar a terme, tal i com estava previst diumenge a la tarda, la xerrada “Què ens vola per la zona”, una xerrada d’ocells autòctons i d’importància per a l’ecosistema, a càrrec de l’ornitòleg Manolo Sánchez.

La regidora de Participació Ciutadana, Elen Estarlich, estava molt contenta i il·lusionada de tal i com havia anat la festa el dissabte i lamenta que per les inclemències meteorològiques no s’hagués pogut realitzar els actes de diumenge, però espera que el proper diumenge 2 de febrer es puguin portar a terme amb tant d’èxit com sempre. També, la regidora agraïa a totes les entitats i persones que havien col·laborat el fet que la festivitat de Sant Antoni s’hagués revitalitzat i hagués tingut tant d’èxit.

Santa Bàrbara, 20 de gener de 2020

Regidoria de Participació Ciutadana