DADES 2019 DE RESIDUS A SANTA BÀRBARA
87490
post-template-default,single,single-post,postid-87490,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

DADES 2019 DE RESIDUS A SANTA BÀRBARA

DADES 2019 DE RESIDUS A SANTA BÀRBARA

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Bàrbara ha demanat al COPATE un anàlisi de les dades més significatives de producció de residus de l’any 2019.

Segons el COPATE, l’anàlisi de dades de generació de residus, l’any passat a Santa Bàrbara detallava que es van generar 1.722 tones de residus, o el que és el mateix, cada planer va produir 464 quilos de residus durant l’any, incrementant-se en un 7% la producció de residus respecte l’any 2018.

Al 2019, la taxa de recuperació de Santa Bàrbara va pujar tres punts, passant del 52 a 55%, gràcies a l’increment en la recollida dels envasos i en una major producció de la deixalleria. Malauradament, hi ha un decrement en la recollida de vidre i amb l’orgànica. Amb tot, Santa Bàrbara ocupa la novena posició en recollida selectiva dels 24 municipis de l’àmbit del COPATE i està 10 punts per sobre de la mitjana catalana (41%).

També cal esmentar les altres recollides (piles, roba, olis i recollides viàries), que en el cas de Santa Bàrbara s’ha produït un notable increment amb les piles, recollint-se al 2019 un total de 170 kg, triplicant el valor de l’any 2018.

A Santa Bàrbara s’ha assolit una taxa de recuperació del 55% que és tracta de l’objectiu de recuperació normatiu previst per al 2025. Així i tot, no s’ha batut el record que fou la taxa de l’any 2010, amb un 61%, on van confluir dos coses, la posada en funcionament de la deixalleria municipal al 2008 i la recollida en 16 illes agrupades de 5 fraccions, del 2009.

Pel que fa el grau d’assoliment dels objectius de la recollida, en general Santa Bàrbara compta amb bons resultats, especialment en envasos, tanmateix queda camí a recórrer, donat que tot i que es recupera un 57% del vidre que es genera, s’està molt per sota dels resultats de les poblacions veïnes i dels objectius normatius.

Pel que fa la deixalleria, l’increment produït del 30%, s’ha donat gràcies a un increment general de totes les fraccions, especialment de la runa i de la fusta. En pes, la runa que entra a la deixalleria de Santa Bàrbara representa un 54% del total de les entrades.

També cal esmentar, que durant el 2019, des del COPATE, s’han fet una sèrie de millores a la deixalleria, entre elles s’ha canviat la tanca metàl·lica per un mur d’obra per evitar els actes vandàlics i dignificar la instal·lació, s’han renovat el 40% de les caixes i s’ha posat en funcionament un programa informàtic per controlar les entrades, per tal d’optimitzar la logística i aportar dades d’interès a l’ajuntament. Aquestes millores han estat finançades per l’Agència de Residus, donat que aquests punts són indispensables per a assolir els nivells de recuperació fixats per Europa.

Un altre dels aspectes importants a considerar, no només és la quantitat sinó la qualitat de les fraccions recollides. S’analitza la qualitat dels residus entrats a les diferents plantes i malauradament, no només a Santa Bàrbara sinó en general, el contingut d’impropis presenta uns nivells elevats, cosa que repercuteix negativament en el procés de recuperació de materials i encareix el procés. El nivell d’impropis a la fracció envasos està al voltant del 40% i el nivell d’impropis de la fracció orgànica també és elevat, en el cas de la ruta de Santa Bàrbara, és un 17%. Per tant, la taxa de recuperació neta, descomptant tots els impropis seria del 45%, és a dir, en realitat 946 tones acabaran a dipòsit controlat. La qualitat és important perquè els ingressos de la selectiva hi depenen directament, com més baixa qualitat menys ingressos i per tant, els costos finals de gestió de residus seran més grans.

I per últim, en els pròxims anys el cànon de residus de l’Agència (un instrument fiscal per castigar la resta que va abocador i afavorir la recollida selectiva de la fracció orgànica en base de la qualitat i quantitat, creat al 2004 amb 10 euros la tona), passarà dels 47,1 actuals als 72 a 2024. Per tant, si es manté el nivell actual de resta en els propers anys s’incrementarà el cost del tractament dels residus municipals.

La regidora de Medi Ambient, Elen Estarlich, comentava que s’han posat les eines necessàries per tal que la ciutadania pugui fer un triatge dels residus responsable, amb els equipaments i logístiques de recollida necessaris (com el servei porta a porta de recollida de voluminosos a domicili). Per tant, es fa una crida a la ciutadania per tal que faci una separació correcta a les seves llars per tal de mantenir el poble net i ser respectuós amb el medi ambient. Els planers i planeres ens hem de conscienciar que encara queden moltes coses a millorar pel bé nostre i sobretot del medi ambient.

Santa Bàrbara, 14 de maig de 2020

Regidoria de Medi Ambient