OBRES AJUNTAMENT FASE IV
97470
post-template-default,single,single-post,postid-97470,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

OBRES AJUNTAMENT FASE IV

OBRES AJUNTAMENT FASE IV

Durant aquest segon trimestre de l’any 2021 les obres de la Fase IV corresponents a la consolidació, acabats i tancaments d’alumini de les façanes de l’ajuntament han quedat finalitzades. Recordem que en les tres fases anteriors es van realitzar els enderrocs i l’estructura interior, la coberta, la solera interior de la planta soterrani i l’escala que comunica les tres plantes.

L’obra ha estat executada per l’empresa gandesana JAEN VALLÉS SL, guanyadora del concurs de licitació, per un import de 257.513 euros IVA inclòs.

L’edifici està compost per dos edificacions, el propi edifici de l’ajuntament i l’edifici de correus que es va construir posteriorment. Amb la reforma de les façanes s’ha volgut diferenciar cada edifici, donant la major importància a la façana principal de l’edifici de l’ajuntament a la plaça. L’element que uneix totes les façanes és la cornisa superior.

Les obres van iniciar-se a la façana del carrer Indústria, on es va descobrir que les llindes i brancals eren de maó massís, així com la cantonada de l’edifici. Al carrer Aire també es van detectar unes boniques arcades a les finestres de planta soterrani, així com a l’antic accés del mercat al carrer Pagesia. Per donar més singularitat a l’edifici es va decidir ressaltar aquests elements de maó massís i protegir els murs de façana de mamposteria amb els revestiments adients de morter de calç.

A l’obertura del carrer Pagesia de nova construcció, per garantir l’entrada de llum natural a l’escala, s’ha realitzat una gelosia ceràmica acord amb la nova estètica de la façana.

A la façana principal no s’havia previst l’enderroc del revestiment, ara bé, quan es va detectar que l’antiga capa de pintura havia degradat les motllures i carreus, es va haver de repicar i reproduir en bona part. A les zones que presentaven una bona estabilitat, es va decapar l’antiga pintura detectant motllures i relleus antics, que ara s’han ressaltat.

Una bona sorpresa va ser la descoberta del relleu de l’escut després del procés de decapat de la pintura. Per tal de ressaltar aquest element de la façana, es va demanar a l’artista planera Regina Pla que col·laborés en la seva restauració, amb un resultat excel·lent.

Els treballs de decapat també van descobrir la tonalitat de la pintura inicial de l’edifici, i es van escollir pintures als silicats adients per la base de calç del revestiment. Amb aquests treballs de pintura s’ha volgut destacar diferents elements de les façanes, i augmentar la importància de la cornisa que envolta la totalitat de l’edifici, sempre ressaltant la façana principal de l’edifici de l’ajuntament, per damunt del de correus.

Pel que fa als tancaments de les finestres i balconades, s’han substituït els tancaments de fusta i vidre senzill per tancaments d’alumini i vidre amb càmera per donar compliment a les noves exigències energètiques que tindrà l’edifici. El color escollit ha estat d’acord amb els colors de les façanes de morter de calç i pintura als silicats.

Aprofitant l’actuació a les façanes també s’han volgut treure antics cablejats de línies elèctriques i telefòniques, i s’han arranjat la resta de línies existents. D’aquesta manera s’han alliberat gairebé totalment la façana principal i les dos laterals, i s’ha concentrat el pas dels cablejats per la façana posterior.

L’alcalde planer, Antonio Ollés, es mostra molt satisfet amb el resultat visible de l’obra, però recorda que encara queda un últim esforç per acabar els interiors de l’edifici, les instal·lacions i el mobiliari necessari per tal que les oficines municipals puguin tornar a ocupar el més aviat possible aquest emblemàtic edifici. L’alcalde també vol agrair la bona feina i la implicació dels arquitectes planers Andreu Queral i Núria Royo, encarregats de la direcció i l’execució d’obra respectivament.

Santa Bàrbara, 24 de juny de 2021

Regidoria d’Urbanisme