EBRE, MÚSICA I PATRIMONI 2021
98261
post-template-default,single,single-post,postid-98261,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

EBRE, MÚSICA I PATRIMONI 2021

EBRE, MÚSICA I PATRIMONI 2021

Sota el títol “Els sons de l’elaboració de l’oli i de la cuina” l’Ajuntament de Santa Bàrbara participa en l’edició 2021 d’Ebre, Música i Patrimoni 2021.

La Plana a Santa Bàrbara és des del segle XVIII un territori colonitzat per al cultiu de l’olivera. Els treballs agrícoles encaminats a produir olis de la màxima qualitat han conformat un paisatge equilibrat, una cultura singular i una economia caracteritzada pel seu arrelament a la terra, tal com es mostra en la Cooperativa Agrícola de Sant Gregori i en la Cooperativa Agrícola del Camp, integrada en el grup Montebre.

Les feines tradicionals del conreu de l’olivera esllemenar, llaurar o entaular són només alguns de molts treballs que requereix el cultiu i que precedeixen a la recol·lecció de les olives.

L’edició d’enguany consta d’una instal·lació sonora i visual on es poden escolar sons del paisatge sonor de l’elaboració de l’oli a l’almàssera que és un procés industrial que comença amb l’entrada de les olives. En ell podem sentir les màquines de molta, el batut, el so dels equips de depuració i envasat, o el cremador que transforma els pinyols en energia. Finalment, es poden escoltar els sons de la cuina planera on l’oli ha jugat sempre un paper important per amanir, cuinar o conservar, conformant l’ànima i la base del que s’ha consagrat com a cuina i dieta mediterrànies.

 

El 27 d’agost, a les 20 hores i al Poliesportiu Municipal està previst fer la presentació d’aquesta instal·lació sonora amb una activitat vinculada amb actuacions que faran referència a l’univers cultural del conreu de l’olivera i l’elaboració de l’oli. Una activitat que s’inclourà dins del concert del campus de conjunt instrumental la Plana del Montsià, impulsat pel mestre Quim Tafalla i que també inclourà intervencions artístiques (teatrals, pintura i dansa).

La regidora de Turisme, Ana M. Panisello, es mostra satisfeta per poder participar un any més a l’edició d’Ebre, Música i Patrimoni que organitza el Museu de les Terres de l’Ebre.

Santa Bàrbara, 23 de juliol de 2021

Regidoria de Turisme