RIHIHIU, UN CRIT CONVERTIT EN FESTIVAL A LES MASADES DE SANTA BÀRBARA
101341
post-template-default,single,single-post,postid-101341,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

RIHIHIU, UN CRIT CONVERTIT EN FESTIVAL A LES MASADES DE SANTA BÀRBARA

RIHIHIU, UN CRIT CONVERTIT EN FESTIVAL A LES MASADES DE SANTA BÀRBARA

El nou festival d’arts escèniques de petit format neix amb l’objectiu de recuperar el patrimoni immaterial i la història amb una relectura contemporània de la tradició.

El Rihihiu era un crit que feien les dones de Santa Bàrbara per avisar als veïns que havien arribat a la llar o al tros. El Rihihiu era una manera de dir a les persones de la vora, moltes vegades separades fins i tot per quilòmetres, que estaven preparades per a trobar-se, per a compartir àpat o per a fer un intercanvi de verdures de l’hort. Una manera de relacionar-se sintètica, un avís, un toc per a dir: hi soc, i tu, a l’altra banda, em sents. A partir del simbolisme d’aquesta pràctica les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló (amb la complicitat de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, associacions locals i Surtdecasa.cat) han impulsat la primera edició d’aquest festival participatiu d’arts vives.

Del 15 al 17 d’octubre, la programació abordarà temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals. Tot plegat passat pel sedàs del fotògraf Quim Giró, la ballarina Carmen Muñoz, la cantant Ana Tijoux, la geògrafa i antropòloga Rosa Cerarols (Konvent Puntzero), l’especialista en patrimoni Marta Lloret (Caçadora de Masies), el clarinetista Miquel Àngel Marín o l’Associació Vent del Sud, entre d’altres.

La vida en femení dins d’una masada i al poble; la mitologia i les llegendes vinculades a l’imaginari col·lectiu; els mecanismes de comunicació entre masades; el diàleg intergeneracional al voltant de la història local; tots aquests conceptes dibuixaran un circuit cultural a les masades de Santa Bàrbara amb la voluntat de reivindicar el valor de la topografia del patrimoni local, de repensar la tradició i les identitats o simplement de redescobrir el patrimoni oblidat. Tot plegat travessat pels debats de gènere.

El regidor de Cultura, Agustí Espuny, es mostra molt il·lusionat per poder realitzar aquest festival al voltant de les masades i espera que sigui tot un èxit i que en vinguin moltes més edicions en els propers anys, ja que des de la Regidoria de Cultura vol donar tot el suport a iniciatives com aquesta.

Santa Bàrbara, 15 de setembre de 2021

Regidoria de Cultura