EL FESTIVAL RIHIHIU, UNA CATARSI COL·LECTIVA A TRAVÉS DE L’ART
103398
post-template-default,single,single-post,postid-103398,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

EL FESTIVAL RIHIHIU, UNA CATARSI COL·LECTIVA A TRAVÉS DE L’ART

EL FESTIVAL RIHIHIU, UNA CATARSI COL·LECTIVA A TRAVÉS DE L’ART

La primera edició d’aquest nou festival d’arts a Santa Bàrbara ha reunit més de 600 persones per construir una mirada contemporània sobre la feminitat i la cultura rural.

Entre divendres 15 i diumenge 17 d’octubre, Santa Bàrbara (Montsià) ha acollit la primera edició de RIHIHIU, un nou festival d’arts escèniques de petit format pensat per recuperar el patrimoni immaterial i la història, amb una relectura contemporània de la tradició. Les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló han dissenyat un programa que ha atret més de sis-centes persones a les masades de la població i que ha unit diverses generacions per repensar les tradicions i els estereotips de gènere en l’àmbit rural. “Hem recuperat i contemporanitzat el crit del rihihiu, un crit que abans servia per avisar els veïns i les veïnes, per dir que ja havien arribat i que a la nit es trobarien. Aquest festival ha estat com un crit col·lectiu que exclama la necessitat conjunta que té el poble de recuperar el patrimoni, donar-li valor i repensar-lo conjuntament.”, explica Anna Zaera. “Les persones que han passat per Santa Bàrbara aquest cap de setmana hem recuperat una mica de l’autenticitat perduda” afegeix.

Durant el cap de setmana, els visitants han pogut veure l’exposició de fotografies ‘Terres de l’Ebre, paisatge humà’ de Quim Giró, assistir a un ‘concert coral’ de ‘rihihiu’ o gaudir de l’espectacle de dansa ‘Estudio sobre la histeria’ de Carmen Muñoz. “Diumenge al matí, el Diàleg Arts vives a les masades va esdevenir un moment d’intercanvi intergeneracional, en el qual es va generar un clima de sororitat entre les dones de Santa Bàrbara i es va fer evident la necessitat d’explicar-se en públic i de manera col·lectiva per redefinir la identitat femenina”, comenta Zoraida Rosselló. El mateix diumenge, la processó de ‘Marfantes i Pubilles’ va esdevenir un acte reivindicatiu, provocador, amb una relectura queer de la cultura popular.

El festival ha buscat la interacció amb altres projectes de relectura de les tradicions i els espais patrimonials a través de l’art, com per exemple el laboratori experimental El Konvent de Berga, amb la voluntat de fer xarxa amb projectes similars d’altres punts del país. La primera edició de RIHIHIU s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, d’associacions locals i del portal d’oci i cultura Surtdecasa.cat.

L’alcalde, Antonio Ollés, i el regidor de Cultura, Agustí Espuny, se mostren molt satisfets amb aquesta primera edició, i des de ja mateix volen començar a treballar per donar forma a la segona edició del 2022.

Santa Bàrbara, 19 d’octubre de 2021

Regidoria de Cultura