TALLER A L’SMARTCENTRE “Com detectar la desinformació a través del fact-checking”
107775
post-template-default,single,single-post,postid-107775,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

TALLER A L’SMARTCENTRE “Com detectar la desinformació a través del fact-checking”

TALLER A L’SMARTCENTRE “Com detectar la desinformació a través del fact-checking”

Durant el mes de gener, a l’Smartcentre i promocionat per la xarxa de Biblioteques de Catalunya, s’ha dut a terme una activitat formativa de tres sessions a càrrec de formadors experts de l’associació Verificat per dotar als usuaris de recursos i capacitacions digitals per detectar la desinformació i la manipulació a internet.

Verificat és una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de lluitar contra la desinformació i la manipulació a internet. Ho fan des del periodisme i l’educació perquè creuen que una societat més ben informada és més crítica, més sana i més democràtica. És la primera plataforma de fact-checking de Catalunya, l’única amb el reconeixement de la International Fact-checking Network (IFCN) i l’Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO).

Verificat fa fact-checking, o verificació de dades, i l’apliquen tant al discurs dels seus representants públics com al soroll que circula a través de les xarxes socials. El fact-checking és una branca del periodisme que va començar a principis del segle XX com un mecanisme de control intern als mitjans de comunicació. A l’era digital, però, s’ha fet imprescindible per contrastar l’enorme volum d’informacions falses que hi ha a internet. S’han especialitzat en fiscalitzar la política de Catalunya, el discurs d’odi i la desinformació científica que s’ha multiplicat des de la pandèmia, especialment sobre salut i canvi climàtic. També fan periodisme de dades, investigació i transparència.

El regidor de l’Smartcentre, Agustí Espuny, valora molt positivament poder dur a terme aquestes accions formatives al nostre municipi i remarca que és molt important capacitar a la ciutadania en experteses i competències digitals.

Santa Bàrbara, 27 de gener de 2022

Smartcentre