FESTIVITAT DE SANT ANTONI
107985
post-template-default,single,single-post,postid-107985,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

FESTIVITAT DE SANT ANTONI

FESTIVITAT DE SANT ANTONI

Després que l’any passat no es pogués realitzar la festivitat de Sant Antoni a causa de la Covid-19, enguany s’ha celebrat però tenint en compte les mesures de seguretat i les mesures restrictives del moment actual.

L’any 2020, Santa Bàrbara va preparar una Festivitat de Sant Antoni amb un sabor especial degut a què s’havien afegit a les activitats ja habituals de tots els anys, altres innovadores que farien gaudir als planers i les planeres d’una festivitat que era molt viscuda i molt esperada pels avantpassats.

A més de la missa, la benedicció de les cavalleries i les ballades de danses típiques, que ja es venien fent habitualment, també hi ha constància que fins a les primeres dècades del segle XX també es feia una representació de les temptacions de Sant Antoni i la corresponent foguera.

La celebració de Sant Antoni a Santa Bàrbara es produïa el cap de setmana del 29 i 30 de gener. El dissabte es realitzava, a càrrec de Profauna Terres de l’Ebre, un taller de caixes nius per ser penjades més endavant a l’entorn natural del nostre terme.

A la tarda, l’espectacle SantAntoni, un espectacle que es va estrenar l’any 2020, amb text i direcció escènica a càrrec de Màrius Pont, però que aquest any a causa de la pandèmia no es va poder oferir amb el seu esplendor, ja que molts actors i actrius no van poder actuar, i no es va poder fer la representació habitual sinó una nova representació adaptada als pocs actors que van poder participar i sense la participació dels alumnes de 3r de primària de l’Escola Jaume Balmes que a última hora es van veure obligats a estar confinats. Tampoc es va poder fer el repartiment de panoli i mistela a càrrec de les mares i els pares dels alumnes de 2n d’ESO i el ball de fi de festa. Tot i així, l’espectacle de teatre, música i dansa sobre LA VIDA I LES TEMPTACIONS DE SANT ANTONI, amb representacions a càrrec del Grup Teatral Planer, ballada de danses tradicionals a càrrec dels alumnes de 2n d’ESO de l’Institut les Planes, del Grup de Ball Jota Planera, els dolçainers de Vinaròs i acompanyament musical a càrrec de la Unió Musical Jaume Balmes, amb l’encesa final de la foguera, va fer gaudir al públic assistent.

El diumenge es van celebrar els actes més habituals, la celebració de la Missa en honor a Sant Antoni Abat i la benedicció del panoli. A continuació, els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut les Planes no van poder realitzar el recorregut pel poble per fer el típic repartiment de panoli per les cases, però van instal·lar 5 punts de repartiment per tal que la gent anés a buscar el seu panoli. Cap a mitat matí, i després d’acabar l’esmorzar de germanor, començava la festa dels 3 tombs amb la desfilada de cavalleries pels carrers del poble que portava a terme la Penya Amics dels Cavalls de Santa Bàrbara i on també va col·laborar la hípica Roselló d’Amposta i cavalleries de la Cava, Sant Carles de la Ràpita i Tortosa. Ja al migdia, aquesta desfilada arribava a la plaça de l’Alcalde Cid i Cid i es feia la benedicció dels animals.

La regidora de Participació Ciutadana, Laia Pla, tot i que en les seues regidories ja fa un temps que està acostumada a patir, en els actes organitzats, les restriccions degudes a la pandèmia, estava trista perquè havien hagut noves restriccions que no havien deixat acabar de poder lluir els actes, però a la vegada molt contenta i il·lusionada de tal i com havia anat la festa i l’interès que havia causat.

També, la regidora agraïa a totes les entitats i persones que havien col·laborat, el fet que la festivitat de Sant Antoni s’hagués revitalitzat i hagués tingut tant d’èxit.

Santa Bàrbara, 31 de gener de 2022

Regidoria de Participació Ciutadana