MOLÈSTIES PELS FUMS I MALES OLORS
112930
post-template-default,single,single-post,postid-112930,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

MOLÈSTIES PELS FUMS I MALES OLORS

MOLÈSTIES PELS FUMS I MALES OLORS

El passat dia 3 de juny a la tarda, l’alcalde de Santa Bàrbara va convocar una Junta de Portaveus amb un únic punt a l’ordre del dia per tractar el tema de les molèsties generades a la població de Santa Bàrbara per les males olors i fums procedents de la planta assecadora de sansa de la Galera que fa dos mesos ha entrat en producció. A la reunió també va participar la regidora de Medi Ambient i Salut, Laia Pla.

L’alcalde va explicar als portaveus assistents les accions portades a terme fins al moment, i per acabar es va tractar sobre quines altres acciones es podrien realitzar des del consistori planer per evitar o reduir aquestes molèsties.

Partim de la base que aquesta planta es troba ubicada fora del nostre terme municipal, i que per tant el nostre ajuntament no té cap competència directa per poder actuar al respecte. És per això que en primer lloc, el passat 17 de maig, l’Ajuntament de Santa Bàrbara va fer arribar una queixa per les molèsties provocades per les males olors i fums procedents de la planta assecadora de sansa a l’Ajuntament de la Galera. Uns dies després, el passat  27 de maig, es va rebre la resposta de l’ajuntament veí explicant bàsicament que les fortes olors es deuen sobretot al fet de què s’està treballant amb sansa acumulada de campanyes anteriors que ha fermentat, i que serà necessari treballar tot l’estiu per poder eliminar tots els residus, i d’aquesta manera poder començar la campanya 22-23 amb la bassa buida. En condicions normals la planta sol treballarà durant la campanya de l’oliva, i per tant entre els mesos de juny a setembre estarà tancada.

L’alcalde també va explicar que fins ara s’han rebut una dotzena de queixes de diferents veïns de Santa Bàrbara per aquesta qüestió, les quals han estat totes contestades, i s’han reenviat també a l’Ajuntament de la Galera perquè siguin sabedors.

A partir d’ara es va acordar que seria convenient presentar una moció conjunta al proper ple ordinari de juny per tal de manifestar el rebuig a les molèsties que fins ara estan generant aquestes males olors i fums al nostre poble, i demanar que es prenguin les mesures tècniques necessàries per minimitzar-les en el futur, i també convocar una roda de premsa per explicar davant dels mitjans de comunicació la situació en la qual ens trobem en aquests moments. També es va considerar oportú fer arribar les nostres preocupacions al Departament d’Acció Climàtica per tal que siguin coneixedors i vetllin pel compliment de totes les normatives mediambientals.

L’Ajuntament de Santa Bàrbara entén que aquests tipus de plantes d’assecatge de sansa són necessàries per tractar els residus generats durant la producció de l’oli d’oliva, però també considera que això no pot anar en perjudici del benestar dels habitants, ni del medi ambient, i per tant és molt important que s’adoptin totes les mesures necessàries per tal de minimitzar les molèsties que en aquests moments s’estan patint.

Santa Bàrbara, 4 de juny de 2022

Alcaldia i Regidoria de Medi Ambient