BIBLIOTEQUES SENSE FRONTERES
118676
post-template-default,single,single-post,postid-118676,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

BIBLIOTEQUES SENSE FRONTERES

BIBLIOTEQUES SENSE FRONTERES

El programa Biblioteques Sense Fronteres, compromeses amb un món més just és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

El seu objectiu és apropar al públic de les biblioteques de Catalunya el coneixement i la comprensió davant de les situacions de vulneració de drets humans, i facilitar els recursos per l’acció, contribuint així a la construcció d’una ciutadania global transformadora.

Al 2022, l’Smartcentre de Santa Bàrbara ha entrat a formar part d’aquest projecte, per això durant el mes d’octubre l’Smartcentre dedicarà el mes a les economies transformadores, economia social i solidaria, comerç just i finances ètiques. S’intentarà interpel·lar el públic general a canviar el món a través dels seus actes quotidians de consum, sense oblidar que els governs i les empreses tenen responsabilitats per garantir els drets humans i cal exigir-los que l’exerceixin.

Per aconseguir-ho, en primer lloc es vol sensibilitzar sobre la vulneració dels drets humans i laborals implícita en el sistema de producció i de comerç internacional neoliberal, per després informar de les alternatives existents que operen des dels criteris del marc de les Economies Transformadores. “Les Economies Transformadores, molt lligades al moviment altermundista, són un concepte aglutinador de les propostes de transformació socioeconòmica que impliquen noves formes de pensar i fer economia des d’un enfocament crític que aspira a construir un sistema socioeconòmic que posi les persones, les seves comunitats i el seu entorn ambiental en el centre de tots els seus processos” (definició del concepte d’Economies Transformadores generada en el Fòrum Social Mundial d’Economies Transformadores al 2019-2021).

Les activitats que es duran a terme aquest any aniran dirigides al públic infantil i seran les següents:

– Contacontes “AMB GUST DE CAFÈ“: A través d’una ambientació musical, el rondallaire Carles Cuberes ens descobreix els principis bàsics del comerç just i ens apropa a altres conceptes vinculats com els drets dels infants o la cooperació al desenvolupament, per fomentar un model més respectuós amb les persones i el medi ambient.

– Contacontes “CONTES D’AQUÍ I D’ALLÀ”: Contes d’arreu del món explicats des del seu vessant emocional. EL conte com a eina universal per abordar valors com la solidaritat, la justícia o els drets humans.

Personatges divertits, originals, únics, valents…. que ens fan entendre que un món diferent és possible.

– Contacontes “HAKI”: Gisela Llimona arribarà ben carregada, acaba de fer la compra de la setmana. Ha portat moltes coses, però d’on venen? Gràcies als contes podrem investigar i descobrir que a vegades paguem un preu que no és just per allò que comprem. Segur que la propera compra serà ben diferent!

– Taller “QUIN GUST TÉ EL CACAU”: Tast de cacau de comerç just vol donar a conèixer les diferències entre el comerç just i el comerç tradicional, a partir d’una activitat innovadora i atraient. S’explica el procés d’elaboració del cacau de comerç just des de l’arbre fins el producte final, donant informació sobre cada part del procés de les diferències entre el comerç just i el convencional. En cada un d’aquests passos es va passant informació gràfica, així com material tàctil i visual i per degustar. També mostrem el vincle dels projectes transformadors al Sud amb les finances ètiques.

El regidor de Cultura, Agustí Espuny, se sent molt satisfet que s’hagi pogut entrar al projecte “Biblioteques sense fronteres” i espera que les activitats d’aquest any i totes les dels propers anys siguin un èxit i ajuden a conscienciar de les situacions de vulneració de drets humans.

Santa Bàrbara, 3 d’octubre de 2022

Regidoria de Cultura