RIHIHIU 2022
118859
post-template-default,single,single-post,postid-118859,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

RIHIHIU 2022

RIHIHIU 2022

Per segon any consecutiu, i del 21 al 23 d’octubre, s’organitza a Santa Bàrbara el festival d’arts escèniques de petit format on es pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble articulant representacions artístiques contemporànies a les masades de Santa Bàrbara. Es vol fer visible la identitat vinculada a la ruralitat des de la revisió de la tradició des d’una perspectiva de gènere. Es confia en el treball comunitari i intergeneracional per generar noves lectures contemporànies de les tradicions agrícoles així com de la cultura popular de balls, gastronomia i música. La intenció és dibuixar un circuit cultural a través de les masades de Santa Bàrbara. Mitjançant aquestes construccions que van donar lloc al nucli urbà es dibuixarà una topografia del patrimoni local. La programació està pensada per abordar diferents temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals amb una perspectiva inclusiva i que celebri la joia de viure.

Després que l’any passat les activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló (amb la complicitat de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, associacions locals i Surtdecasa.cat) impulsessin la primera edició d’aquest festival participatiu d’arts vives i resultés ser tot un èxit, enguany s’ha volgut potenciar amb més activitats i nous artistes:

Amer Kabbani, d’origen català i sirià, explorarà a través de la disciplina del circ, i amb la tècnica acrobàtica, el crit i el pes del Rihihiu. Partint d’un taller amb la coral de Rihihius, es buscarà convertir els crits en pes i el pes en crits.

Paolo Angeli ens farà viatjar a l’essència de la cultura mediterrània, feta de mars, oliveres i pedra seca. Partint d’allò que és popular, però amb un estil contemporani farà un compendi de la tradició musical de la seva illa natal, Sardenya, del rock i de la improvisació més oberta, i reflexiona també sobre les nostres separacions identitàries.

Graham Bell Tornado posarà la seva pràctica experimental al servei de les majorettes de Santa Bàrbara per tal de desconstruir el model de feminitat normatiu i ampliar-lo des de la pràctica queer i la cultura de la festa i la disbauxa. L’acompanyarà Luzbel de Montiel, originària de Santa Bàrbara, que s’autodenomina com a travesti infernal: cupletista, irreverent i rural.

Tarta Relena representa la conjunció perfecta entre músiques de tradició oral i creació contemporània per constatar que allò que anomenem folklore és un repertori viu i en moviment. Melodies anònimes tradicionals i cançons pròpies de nova creació sota el mateix paraigua.

Aura Roig és una artista tortosina, polifacètica, feminista i activista. Les seves disciplines són sobretot la pintura i la joieria, i mitjançant un llenguatge representatiu, però no realista crea imatges sovint simbòliques i punyents amb les quals tracta temàtiques com el cos, la representació de la dona i les identitats de gènere no dissidents, els tabús, els traumes i la sexualitat.

Aquests artistes juntament amb el col·loqui Agroqueer, la presentació Llibre Món rural, el taller d’ungles de plegar, la Peformance Galop de panderetes i la passejada per les Masades del poble formen part del programa d’enguany:

Divendres, 21 d’octubre

19 h Inauguració Rihihiu.

19.15 h Espectacle de circ amb Amer Kabbani i la Coral de Rihihius.

20.30 h Concert Paolo Angeli.

Lloc: Masada de Cid

 

Dissabte, 22 d’octubre

11 h Desfilada de majorettes amb Graham Bell Tornado i Luzbel de Montiel.

Lloc: Plaça Cid i Cid

17.30 h Col·loqui agroqueer (Graham Bell, Laia Gimeno, Luzbel de Montiel – Modera Tere Giné).

Lloc: Museu de la Vida a la Plana

20.30 Concert Tarta Relena.

Lloc: Molí de Vallés

 

Diumenge, 23 d’octubre

10 h Obertura de portes exposició Aura Roig.

11 h Presentació Llibre Món Rural.

11 h Taller d’ungles.

12.30 h Performance Galop de Panderetes.

Lloc: Masada Alto

 

18 h Passejada per les Masades del poble.

Lloc de sortida: Masada de Camps

L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés i el regidor de Cultura, Agustí Espuny, es mostren molt il·lusionats per poder realitzar aquest festival al voltant de les masades i esperen que enguany torni a ser un èxit i que en vinguin moltes més edicions en els propers anys, ja que des de la Regidoria de Cultura es vol donar tot el suport a iniciatives com aquesta.

Santa Bàrbara, 26 de setembre de 2022

Regidoria de Cultura