RIHIHIU ATREU UN MILER DE VISITANTS
120178
post-template-default,single,single-post,postid-120178,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

RIHIHIU ATREU UN MILER DE VISITANTS

RIHIHIU ATREU UN MILER DE VISITANTS

La segona edició del festival RIHIHIU va acabar amb una sensació d’optimisme. Per l’èxit de participació i pel debat que van generar les diverses propostes del programa. El festival va cloure tres dies d’activitats —vinculades al circ, la dansa, la música, els llibres, la pintura, el patrimoni i les tradicions— que van congregar un miler de visitants a Santa Bàrbara. “RIHIHIU és un espai simbòlic qüestionar-ho tot en comunitat, a través d’una festa col·lectiva, on a través de l’alegria i la purpurina es pretén donar accés a una gran transformació social. Fer pobles inclusius, feministes i respectuosos, sense oblidar l’herència i la memòria dels nostres avantpassats, és possible. El carrer Major va transformar-se en una passarel·la queer on les majorettes i la banda, posaven ritme a una catarsi identitària col·lectiva”, explicava la creadora i activista Anna Zaera, que al costat de Zoraida Roselló, és al capdavant de l’organització del certamen. “Es tracta de fer una relectura del patrimoni i la cultura, en el sentit més ampli del terme, per entendre d’on venim i cap a on volem anar”, afegia Roselló.

Durant els tres dies, per Santa Bàrbara van passar l’acròbata Amer Kabbani, d’origen català i sirià, amb un espectacle de circ participatiu. També es va programar un concert del músic Paolo Angeli, amb un compendi de la tradició musical de la seva illa natal, Sardenya, del rock i de la improvisació oberta per reflexionar sobre les identitats. La desfilada de les majorettes de Santa Bàrbara va ser un dels plats forts de dissabte. L’acte va estar liderat per l’artista queer escocès Graham Bell Tornado i el transvestit Luzbel de Montiel originari de Santa Bàrbara, i va comptar amb l’acompanyament de la Unió Musical Jaume Balmes. Una acció que va servir per desconstruir el model de feminitat normatiu i ampliar-lo des de la pràctica queer i la cultura de la festa i la disbauxa. La jornada de dissabte va acabar amb un concert del duet Tarta Relena al Molí de Vallés, amb una conjunció perfecta entre músiques de tradició oral i creació contemporània per constatar que allò que anomenem folklore és un repertori viu i en moviment.

Diumenge es va inaugurar l’exposició Pèls i muntanya d’Aura Roig, artista tortosina, polifacètica i feminista que pinta imatges simbòliques del cos, sobre la representació de la dona i les identitats de gènere dissidents. Els visitants també van poder gaudir d’un diàleg sobre experiències de creació contemporània en el món rural des d’una perspectiva artística i de gènere, al voltant del llibre L’altre món rural. Tot plegat es va complementar amb un Taller d’ungles de plegar olives, la performance Galop de panderetes i una ruta comentada i escenificada pels vestigis de masades que han quedat dins del nucli urbà de Santa Bàrbara.

RIHIHIU és un festival d’arts escèniques de petit format que pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble articulant representacions artístiques contemporànies. Així, la programació està pensada per abordar temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals amb una perspectiva inclusiva i de gènere. I tot plegat a través del treball comunitari amb persones del poble i de totes les edats, participants directes d’algunes de les performances i accions programades. El certamen ha estat coorganitzat per l’Ajuntament de Santa Bàrbara, amb la complicitat també d’associacions locals i del digital de cultura Surtdecasa.cat.

L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, i el regidor de Cultura, Agustí Espuny, es mostraven molt satisfets per l’èxit d’aquesta segona edició i comentaven que el festival està agafant molta volada, tant a nivell local com a l’exterior, i això és gràcies a la implicació de mota gent i entitats que s’impliquen.

Santa Bàrbara, 27 d’octubre de 2022

Regidoria de Cultura