UNITAT MÒBIL DE CONTROL DE QUALITAT DE L’AIRE
126081
post-template-default,single,single-post,postid-126081,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

UNITAT MÒBIL DE CONTROL DE QUALITAT DE L’AIRE

UNITAT MÒBIL DE CONTROL DE QUALITAT DE L’AIRE

El passat 2 de febrer es va instal·lar a la zona poliesportiva una unitat mòbil de control de qualitat de l’aire. L’Ajuntament de Santa Bàrbara està demanant una unitat fixa des del mes d’abril de 2022, però com a pas previ, el Departament de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic va considerar oportú fer una campanya de control per poder avaluar la situació actual.

Les unitats mòbils són vehicles equipats amb analitzadors automàtics i captadors manuals per mesurar els contaminants atmosfèrics, i sensors per a les variables meteorològiques.

Complementen l’abast de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), ja que permeten fer campanyes de mesuraments directes dels nivells de qualitat de l’aire en llocs on no hi ha vigilància de la xarxa. Les unitats mòbils permeten mesurar en continu els principals contaminants atmosfèrics i veure en quines condicions meteorològiques es donen.

Aquesta unitat mòbil disposa de diferents analitzadors:

Analitzadors automàtics:

Els analitzadors automàtics permeten obtenir mesuraments d’un contaminant en temps real. Els contaminants que es determinen són:

– Diòxid de sofre (SO2).

– Òxids de nitrogen (NO, NO2, NOx).

– Ozó (O3).

– Sulfur d’hidrogen (H2S).

– Monòxid de carboni (CO).

– Fracció PM10 del material particulat.

– Compostos orgànics volàtils automàticament (COV).

Analitzadors manuals:

Els analitzadors manuals permeten captar una mostra, que posteriorment ha de ser analitzada en un laboratori. Els contaminants que es determinen són:

– Fracció PM10 del material particulat.

– Compostos orgànics volàtils manualment (COV); habitualment es determina benzè.

– Metalls pesants de la fracció PM10; normalment arsènic (As), cadmi (Cd), níquel (Ni) i plom (Pb).

Les unitats mòbils també disposen d’una estació meteorològica completa que mesura els paràmetres següents:

– Velocitat del vent (m/s).

– Humitat relativa (%).

– Precipitació (mm).

– Direcció del vent (º).

– Temperatura (ºC).

– Pressió atmosfèrica (mb).

– Radiació solar (W/m2).

Com totes les campanyes amb unitats mòbils, aquesta durarà uns 2 mesos, i posteriorment es podrà conèixer l’informe amb els resultats dels mesuraments.

Santa Bàrbara, 6 de febrer de 2023