PRIMERA FASE DE L’ESCULTURA DE TRADICIONS PLANERES
132275
post-template-default,single,single-post,postid-132275,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

PRIMERA FASE DE L’ESCULTURA DE TRADICIONS PLANERES

PRIMERA FASE DE L’ESCULTURA DE TRADICIONS PLANERES

Avui s’ha col·locat l’escultura en homenatge a tradicions planeres com els balls, la música i el cant, dissenyada per l’artista local Regina Pla, ubicada a la rotonda de davant del pavelló municipal.

Després que fa uns anys es fes un concurs participatiu, que va quedar desert per manca d’idees, per instal·lar una escultura a la rotonda de davant del pavelló municipal, des de la Regidoria de Cultura va sorgir la idea de fer un homenatge a les tradicions planeres a través del ball, la música i el cant. Per aquest motiu, el regidor de Cultura, Agustí Espuny, es va posar en contacte amb l’artista local, Regina Pla, i després d’unes reunions l’artista va fer una primera proposta amb argila i després una segona proposta amb argila cuita esmaltada, a un forn especial que va produir l’assecament de l’argila a 1.000 graus de temperatura, que va ser finalment la proposta escollida.

Una vegada acceptada la proposta, es va contactar amb l’empresa “Las Formas del Hierro” per tal de portar a terme aquesta escultura que ha acabat tenint una alçada de 4 metres. L’empresa va acceptar l’encàrrec amb gran satisfacció i ha realitzat un treball fidedigne que ha satisfet tant a l’artista com al regidor de Cultura i l’alcalde.

Les figures han estat fetes amb acer Corten i estan en procés d’oxidació, ja que el producte que porta l’escultura potencia que s’estiguin oxidant fins a arribar a una concepció de cuir vell que serà la textura definitiva i que impedirà que es rovelli més, quedant un cuir envellit que no necessitarà manteniment.

Finalment, es va fer un treball de reciclatge, que va realitzar la brigada municipal, amb els cubs sobrants que s’havien utilitzat per soterrar les illes d’escombraries i que feia anys que estaven a la plaça de bous, convertint-los en pedestal de l’escultura i que, a més a més, serviran per posar interiorment el cablejat elèctric per il·luminar l’escultura i estar resguardat per evitar vandalismes com ha passat amb altres escultures del poble.

Aquesta il·luminació serà la segona fase, juntament amb la incorporació al pedestal de planxes que envoltaran la base on també es veurà representada la música i el cant i on es podrà llegir l’himne de Santa Bàrbara, creat l’any 2022, acabant de completar el monument.

L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés i el regidor de Cultura, Agustí Espuny, agraïen a Regina Pla el gran treball realitzat i l’haver pogut plasmar la idea que tenien, a la vegada que es mostraven satisfets amb la feina feta per l’empresa que havia realitzat l’escultura amb tanta rapidesa i aconseguint un resultat gairebé exacte a la proposta, tot i ser un material difícil de treballar.

Finalment, agraïen a la brigada municipal el gran treball de reciclatge del pedestal, deixant-lo en un molt bon estat, adequat a l’escultura, que juntament amb els tocs que ha acabat donant l’artista local han aconseguit una percepció d’antiguitat amb llums i ombres.

Santa Bàrbara, 18 de maig de 2023