L’SMARTCENTRE I VALLSGENERA TREBALLEN CONJUNTAMENT EN UN PROJECTE DE REALITAT VIRTUAL 360º
133573
post-template-default,single,single-post,postid-133573,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

L’SMARTCENTRE I VALLSGENERA TREBALLEN CONJUNTAMENT EN UN PROJECTE DE REALITAT VIRTUAL 360º

L’SMARTCENTRE I VALLSGENERA TREBALLEN CONJUNTAMENT EN UN PROJECTE DE REALITAT VIRTUAL 360º

L’Smartcentre de Santa Bàrbara i el col·laboratori de Vallsgenera han dut a terme una prova  pilot d’un projecte de realitat virtual 360º adreçat al benestar emocional i sensorial de la gent gran.

Aquesta tècnica terapèutica innovadora que utilitza metodologies de realitat virtual contribueix a la major autoestima de les àvies i avis i altres col·lectius de persones dependents, així com la millora del seu estat d’ànim i de la seva capacitat de concentració, entre altres beneficis en favor del seu benestar personal i emocional. La proposta té com a objectiu principal l’estimulació sensorial del col·lectiu de gent gran i persones en situació de dependència per ajudar i col·laborar en la millora del seu benestar emocional aprofitant tot el potencial de la realitat virtual. D’aquesta manera, a través d’imatges i vídeos immersius 360º, ulleres de realitat virtual i estímuls físics reals, les persones usuàries amb dificultats de mobilitat podrien, sense moure’s, endinsar-se i viure les sensacions de passejar per entorns naturals.

Des de Valls la iniciativa compta amb la participació del Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva, l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà i professores i alumnes de l’Institut Narcís Oller. Des de Santa Bàrbara, el projecte compta amb la participació de l’Àrea Bàsica de Salut del CAP de Santa Bàrbara, professionals de la salut, alumnes en pràctiques de l’Institut de l’Ebre i participants del taller de memòria de l’Smartcentre, també han ajudat i participat en el projecte entitats del Col·laboratori CatSud, com i2CAT i la Universitat Rovira i Virgili.

L’Smartcentre integra els serveis de biblioteca, punt TIC, promoció econòmica i informació. L’Ajuntament de Santa Bàrbara ha estat pioner amb el model de l’Smartcentre, és un centre innovador i multifuncional que destaca per la seva transversalitat i per la seva contínua adaptació a les necessitats de la ciutadania. És un espai obert on cultura, tecnologia, informació, formació i promoció es fusionen per oferir a tothom accés a serveis i activitats. El principal objectiu és donar resposta a la ciutadania en tot allò que necessiti i reinventar-se dia a dia per cobrir les necessitats que van sorgint.

El Col·laboratori de Valls, creat per Vallsgenera l’any 2022, és un programa pioner per tal de fomentar la innovació social i digital per potenciar precisament el treball en xarxa, la cocreació, la transferència de coneixement i impulsar l’emprenedoria en el sector tecnològic. D’aquesta manera, el Col·laboratori és el banc de proves d’iniciatives innovadores encaminades a donar resposta a la bretxa digital i fomentar que el coneixement i la innovació digital s’estengui a tota la població i sigui un element que sumi en favor de la cohesió. En aquest sentit, el col·laboratori ha de ser un espai per impulsar la cultura de la innovació, per estendre una valoració positiva del coneixement i de la mateixa manera fomentar l’ocupació i les iniciatives d’emprenedors en l’àmbit digital i tecnològic.

La iniciativa ha demostrat el poder de la realitat virtual per millorar la qualitat de vida de les persones grans en brindar-los experiències immersives i emocionalment significatives. Tant des de Vallsgenera de Valls com des de l’Smartcentre de Santa Bàrbara esperen expandir i diversificar aquestes experiències, així com explorar altres aplicacions de la realitat virtual en la cura de la salut i el benestar de les persones.

Ana M. Panisello, regidora de Noves Tecnologies, valora molt positivament iniciatives col·laboratives com aquesta i ressalta la importància de treballar i promoure activitats dirigides als col·lectius més vulnerables.

Santa Bàrbara, 13 de juny de 2023

Regidoria de Noves Tecnologies