RIHIHIU 2023
140188
post-template-default,single,single-post,postid-140188,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

RIHIHIU 2023

RIHIHIU 2023

La creació comunitària i els debats de gènere en territoris no urbans es fusionen, de nou, al festival RIHIHIU

Del 20 al 22 d’octubre, Santa Bàrbara acollirà una nova edició del certamen amb col·loquis, debats, creacions comunitàries, espectacle de teatre, dansa i música experimental.

El programa inclou els concerts d’artistes com Ubaldo, Marina Herlop, Accent Ensemble i Isabel Do Diego.

“Volem generar un nou relat des d’una perspectiva de gènere i inclusiva dels nostres territoris no urbans. Conscients que tenim un paisatge propi, una cultura popular vinculada als cicles de la natura, i que al ser persones del territori la coneixem en profunditat, volem resignificar moltes de les nostres herències, des de la nostra perspectiva actual vinculada al pensament i l’activisme. La prioritat és aconseguir que els pobles puguin ser diversos en qüestions d’identitats de gènere i afectives”, explica Anna Zaera, periodista, gestora cultura i codirectora de Rihihu juntament amb l’artista Zoraida Roselló. Amb aquest relat com a punt de partida, del 20 al 22 d’octubre, Santa Bàrbara acollirà una nova edició del certamen d’arts vives a la Plana del Montsià.

El tret de sortida a Rihihiu el donarà l’espectacle Xalar, una intervenció artística comunitària creada a partir de la memòria viva sobre la festa, l’oci i la celebració. Un grup de veïns i veïnes de Santa Bàrbara han treballat amb documents, fotografies i objectes quotidians per construir una proposta escènica que inclou dansa i música a partir d’un treball d’improvisació i composició amb la veu i la paraula. L’espectacle ha estat creat conjuntament amb un equip artístic professional format per Marta Galán Sala, Montserrat Iranzo i Domingo, Pau de Nut i Adrià Juan. Xalar es podrà veure divendres, 20 d’octubre a les 19.30 h a la Masada d’Espuny. Comptarà amb un col·loqui posterior. La nit de divendres acabarà amb un concert de l’artista ampostí Ubaldo, que presentarà el seu cinquè disc La nit és fosca, però estic bé, un àlbum conceptual que parla de la nit i de com la foscor canvia la percepció de l’entorn. El treball està dividit en quatre actes en què predominen les guitarres, amb gravacions de camp, collages minimalistes i veus que creen paisatges melancòlics i meditatius. A les 21.00 h a la Masada d’Espuny.

Dissabte al matí s’ha programat un col·loqui sobre Patrimoni Immaterial i Creació a partir de la memòria oral recollida per l’antropòloga Ingrid Bertomeu. Bertomeu dialogarà amb l’artista Maria Pons. Juntes plantejaran les possibilitats de l’antropologia aplicada a les manifestacions artístiques. Pot servir una investigació sobre patrimoni com a matèria primera per a la creació en diverses disciplines? Aquesta és la pregunta que intentaran respondre a les 11.00 h al xaletet de Rosa Evelia.

A la tarda, la formació de música de cambra Accent Ensemble (soprano, clarinet, viola i piano) oferirà el resultat d’una investigació de marcat accent agrícola, sobre els crits vinculats al medi rural i a la ramaderia. També oferiran un concert en el qual interpretaran partitures de la recuperació del patrimoni musical ebrenc inèdit, com ara composicions de Joan Monclús, Ricard i Joan Lamote de Grignon, R. Gerhard i de Felip Pedrell (1841-1922). A les 19.00 h al Molí de Vallés. En acabar, Marina Herlop —un dels màxims exponents de l’avantguarda musical catalana amb projecció en els circuits musicals internacionals— portarà la música experimental en un entorn agrícola. Amb l’àlbum Pripyat l’artista ha estat de gira per tot el món, i ha estat aclamada per la cantant islandesa Björk. Per als espectacles de dissabte cal entrada amb reserva a través del web rihihiu.cat.

Diumenge al matí l’activitat es trasllada a la Masada de l’Alto. Clàudia Serrahima hi presentarà No sabem res sobre el campo un espectacle de teatre de petit format sobre la transhumància, que és el resultat d’una investigació sobre el món rural a través d’experiències vitals, narrades de forma oral de la mà dels seus protagonistes. L’obra es podrà veure a les 11.00 h i a les 13.30 h. A les 12.00 h serà el torn de Bèstia Sagrada, un espectacle d’Isabel Do Diego que permeabilitza el flamenc amb la fúria vocal de diferents litúrgies com el cant sacre europeu de l’edat mitjana, l’anomenada oració a Mesopotàmia o la recitació del bunraku japonès. Una veu encarnada per diferents subjectes del bestiari folklòric. Tot aquest cos vocal i orgànic és sustentat per bases electròniques.

A la tarda, el Centre d’Estudis Planers proposarà una passejada interpretativa per l’antic camí reial de Barcelona-València, que ens ajudarà a entendre l’entorn i la vida que s’articulava al voltant d’aquesta important via de comunicació. A les 18.00 h, la ruta partirà de la Cooperativa Agrícola del Camp. Durant tot el dia a la Masada de l’Alto es podrà veure la mostra fotogràfica Rihihiu de l’artista Iris Muñoz. A partir d’una acurada selecció d’espais i situacions, Muñoz visibilitzarà la vida als pobles del Mas de Barberans i Santa Bàrbara, retratant una generació de persones que van viure directament o indirectament vinculades al món agrari i que coneixen el crit del Rihihiu. Una mostra que proporcionarà una connexió amb la vivència generada durant el procés creatiu, amb la incorporació d’objectes que són part dels escenaris de les fotografies.

Una xarxa de projectes contemporanis // Rihihiu aporta una revisió de la cultura popular des d’una perspectiva feminista i queer que promogui el pensament des de l’actitud festiva i carnavalesca. No només vol afavorir l’exhibició d’art contemporani sinó també promoure la creació comunitària sobre el territori a través de residències artístiques i la implicació de col·lectius locals. Rihihiu forma part d’un moviment cultural que els darrers deu anys ha aconseguit crear una xarxa de projectes contemporanis de diverses disciplines a les Terres de l’Ebre, que ha generat sinergies entre els professionals i ha permès la creació d’una indústria cultural potent fora de les grans capitals.

Aquest certamen està organitzat per l’empresa Panorama 180, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Santa Bàrbara. Hi col·laboren Surtdecasa.cat, Col·lectiu Cultura, Centre d’Estudis Planers i Venta de la Punta de Santa Bàrbara.

Programa d’actes

Santa Bàrbara, 30 de setembre de 2023

Regidoria de Cultura