EL FESTIVAL RIHIHIU FA VIBRAR SANTA BÀRBARA
140982
post-template-default,single,single-post,postid-140982,single-format-standard,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

EL FESTIVAL RIHIHIU FA VIBRAR SANTA BÀRBARA

EL FESTIVAL RIHIHIU FA VIBRAR SANTA BÀRBARA

Bona acollida de la nova edició del festival, amb col·loquis, espectacles de teatre, dansa i música experimental.

Hi han passat artistes de renom com Ubaldo, Marina Herlop, Accent Ensemble, Isabel Do Diego i Clàudia Serrahima.

“Hem fet vibrar la gent Santa Bàrbara”, assegurava l’artista Zoraida Roselló, codirectora del RIHIHIU. El festival va tancar la tercera edició el diumenge 22 d’octubre, però havia començat divendres amb un dels plats forts de la programació: l’espectacle Xalar. Va ser una intervenció artística comunitària creada a partir de la memòria viva sobre la festa, l’oci i la celebració. Un grup de veïns i veïnes de Santa Bàrbara van comentar documents, fotografies i objectes quotidians per construir una proposta escènica contemporània que incloïa dansa i música a partir d’un treball d’improvisació i composició amb la veu i la paraula. L’espectacle va ser fruit de la interacció entre veïns i veïnes i un equip artístic format per Marta Galán Sala, Montserrat Iranzo i Domingo, Pau de Nut i Adrià Juan.

“L’espectacle va estar una de les accions a través de les quals els veïns i les veïnes es van vincular emocionalment al RIHIHIU. Van formar part del procés creatiu i això va posar en contacte tradició i avantguarda i els va ajudar a entendre la cultura artística contemporània i experimental. Va ser un començament molt potent.”, afegia Zoraida. “Santa Bàrbara es va tornar a convertir en el poble on tot és possible, a través de la descoberta, de l’experimentació, de la humanitat i la mescla de gent de totes les edats i el debat sobre el gènere. Molta gent diu que surt del RIHIHIU amb el cor ple, i és un símptoma claríssim del que va passar durant els tres dies”, apuntava per la seva banda Anna Zaera periodista, gestora cultura, l’altra codirectora del certamen.

Durant tot el cap de setmana, la població del Montsià va acollir col·loquis, debats, espectacles de teatre, dansa i música experimental i contemporània per promoure una revisió de la cultura popular des d’una perspectiva feminista i queer. “També volem destacar l’altíssima qualitat de la programació. Hem sabut combinar el talent del territori, com el músic ampostí Ubaldo, amb artistes de renom nacional i internacional. Marina Herlop i Isabel Do Diego han deixat el llistó molt alt i crec que ens ajudaran a posicionar el RIHIHIU com a referent, més enllà de les Terres de l’Ebre”, explicava Roselló.

Pel festival va passar l’artista ampostí Ubaldo, que presentava el seu cinquè disc La nit és fosca, però estic bé, un àlbum conceptual que parla de la nit i de com la foscor canvia la percepció de l’entorn; la formació de música de cambra Accent Ensemble (soprano, clarinet, viola i piano) que va oferir un concert de marcat accent agrícola, sobre els crits vinculats al medi rural i a la ramaderia; Marina Herlop, una de les màximes exponents de l’avantguarda musical catalana amb projecció en els circuits musicals internacionals; Isabel Do Diego amb un espectacle que permeabilitza el flamenc amb la fúria vocal de diferents litúrgies com el cant sacre europeu de l’edat mitjana o la recitació del bunraku japonès i Clàudia Serrahima, que va presentar No sabem res sobre el campo, un espectacle de teatre de petit format sobre la transhumància.

Per la seva banda, el col·loqui sobre Patrimoni Immaterial i Creació coordinat per l’antropòloga Ingrid Bertomeu i l’artista Maria Pons va plantejar les possibilitats de l’antropologia aplicada a les manifestacions artístiques. Diumenge al vespre, una Passejada Interpretativa per l’Antic Camí Reial de Barcelona-València va tancar la tercera edició del festival RIHIHIU a Santa Bàrbara. Totes les activitats es van desenvolupar en masades del poble i les seves rodalies —Masada de l’Alto, Molí de Vallés, Masada d’Espuny, Xalet de Rosa Evelia— amb la voluntat de reivindicar el patrimoni arquitectònic rural.

Aquest certamen està organitzat per l’empresa Panorama 180, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Santa Bàrbara. Hi col·laboren Surtdecasa.cat, Col·lectiu Cultura, Centre d’Estudis Planers i Venta de la Punta de Santa Bàrbara.

Santa Bàrbara, 23 d’octubre de 2023

Regidoria de Cultura