Mèrit Planer 2014 – Guillermo Gaya Andrés
90968
page-template-default,page,page-id-90968,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

Mèrit Planer 2014 – Guillermo Gaya Andrés

GUILLERMO GAYA ANDRÉS

Va néixer a la desapareguda masada de la Rúbia, un 27 de gener de 1945. La seva infància la recorda jugant pels carrers del poble a futbol, fent carreres pedestres al voltant de la masada, a les boles i altres jocs considerats actualment tradicionals. Va anar l’escola fins al 14 anys, edat en la qual va començar a treballar com a aprenent a Ràdio Elies, on va poder veure el primer televisor.

Als 18 anys, va agafar el tren cap a Barcelona i va trobar feina a l’empresa Turmix com a muntador de televisors i transistors. Això li va permetre poder entrenar a l’estadi de Montjuïc, preparant-se per realitzar curses de cros i participant a la Jean Bouin dos anys consecutius. A més a més, també va poder assistir a un concert dels Beatles a la plaça de bous monumental.

Passats 3 anys, el seu pare va morir i va retornar al poble, a Santa Bàrbara i va començar a treballar a la fàbrica de botons TOAR, durant 4 anys, ja que va conèixer a la seva estimada esposa i va començar a treballar com a cambrer al negoci familiar d’ella, al bar Espanya, més conegut com el bar de la rossa.

L’any 1970 es va casar amb Josefa Sol i van tenir un fill i dues filles, continuant treballant al bar i compaginant aquesta feina amb la de pagès, portant les finques familiars.

Als seus 50 anys va deixar de treballar al bar i des d’aleshores i amb més temps lliure per dedicar-se a les seves aficions ha estat desenvolupant diferents tasques que a més de convertir-les en la seva gran passió també tenen un component important per al municipi.

Com a col·laborador de la Plana Ràdio des dels seus inicis fins al dia d’avui ha realitzat tasques de tot tipus: buscant anunciants, realitzant feines de control als estudis i també com a presentador a diferents programes com, per exemple, el més famós “El Chico GG”.

També ha col·laborat amb diferents actes socials que s’ha realitzat al municipi de manera puntual i en altres de manera continuada com són les cavalcades de reis.

Però la tasca més destacada donada la importància de la nostra memòria històrica com a municipi és la tasca recopilatòria de tots els documents gràfics que s’havien fet del municipi abans que ell comencés amb l’afició de gravació, sobretot del material que tenien els fotògraf del municipi i altres persones i institucions i que ell ha recuperat i passat a versions actuals.

A més a més, aquesta tasca es complementa amb la tasca que realitza a l’hora d’enregistrar, amb la seva càmera, tot allò relacionat amb el municipi de Santa Bàrbara, des de la nostra fauna, la nostra flora fins a la nostra vida social, començant pels esdeveniments (inauguracions, homenatges, festes, fires, etc.), continuant pels accidents climatològics (ventades, inundacions, etc.) i així com també de la xarxa social del poble (reportatges de tots els actes de Festes Majors, aniversaris d’entitats, tornejos, concursos, comunions, etc.). No hi ha entitat local que no hagi recorregut als seus serveis a l’hora de preparar un acte d’aniversari o d’homenatge. Ell és la persona del municipi que té totes les imatges, tota la història de Santa Bàrbara en imatges.

Actualment, està preparant l’aniversari dels 40 anys del Club Twirling Santa Bàrbara, també l’aniversari dels 25 anys dels nostres gegants Bàrbara i Gregori, el 25è aniversari de la Unió Musical Jaume Balmes i el 25è aniversari del Club de Bitlles Santa Bàrbara, a més d’un reportatge sobre les masades i casetes de camp desaparegudes.

En definitiva, és una persona que d’una afició particular ha fet un treball molt important i de molt valor per mantenir viva la història col·lectiva del municipi, i sense cap ànim de lucre. Totes les persones que li demanen algun reportatge sobre la història del municipi sempre està a disposició de cedir les seves gravacions i imatges recopilades.