Mèrit Planer 2008 – Josep Bertomeu Canalda
90964
page-template-default,page,page-id-90964,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

Mèrit Planer 2008 – Josep Bertomeu Canalda

JOSEP BERTOMEU CANALDA

 

JOSEP BERTOMEU CANALDA

Va néixer el 24 de novembre de 1930, l’evolució de la seva vida plena de sacrifici i esforç, esculpiren una personalitat optimista per damunt de tot, impregnada d’esperit jove, treballador, humà, amant de la seva gent i la seva terra.

Fill i nét de farmacèutics va seguir la tradició familiar; va cursar estudis primaris al Col·legi Públic de Santa Bàrbara i va començar el batxillerat a l’Institut de Tortosa. És en aquest moment que el seu pare Josep Bertomeu Pastor decideix enviar-lo al Col·legi dels salesians de Mataró per a què acabés el batxillerat. Posteriorment, els seus pares li proporcionaren l’oportunitat de cursar estudis superiors a la Universitat de Barcelona, on obtindria el títol de llicenciat en farmàcia, l’any 1954. Del seu pare, sempre va recordar aquella dita que deia “sigues honrat en la professió”.Ja instal·lat de nou a Santa Bàrbara, entra en contacte amb el sector de l’avicultura i desenvolupa una avicultura tècnica encara per explotar a les Terres de l’Ebre. La seva preocupació pel saber el fa moure’s dins l’àmbit de d’investigació, i al poc d’haver-se llicenciat, es fa mereixedor del premi Doctor Graiño de la Reial Acadèmia de Farmàcia.L’any 1964 fa l’especialitat de tècnic d’anàlisi d’aliments a la Universitat de Madrid, i des de fa molts anys és especialista en anàlisis clíniques.

Se’ns dubte un dels fets que marcarien la seva vida seria aquell any 1976 quan els regidors de l’Ajuntament, en plena transició, el van elegir Alcalde de Santa Bàrbara.
L’any 1979, quan se celebren les primeres eleccions municipals, Josep Bertomeu es presenta com a independent i treu reiterades majories absolutes fins a l’any 1999, que ja no es presenta a les eleccions.En un document de l’any 1977, podem veure allò que al llarg de tota la seva vida ha estat el seu estendard: “benvinguda sigui la democràcia, que hem de mimar amb carinyo, doncs tan sols té uns dies de vida, aportant-li: el nostre amor, respectant-nos. El nostre esperit de diàleg, comprenent-nos. La nostra justícia: oferint-li autèntica justícia social; fent nostra justícia contributiva; treballant amb honradesa en els càrrecs públics, fent que els comptes siguin clars i sempre oberts al ciutadà… hem de saber tots dialogar amb sentit comú.Al llarg d’aquests vint-i-tres anys, els eixos principals de treball per Santa Bàrbara de Don Pepe van estar presidits, en tot moment, per l’ànsia de modernització imprimint un fort dinamisme a l’administració local que es va convertir, any rera any, en el motor de contagi per a tots els planers i planeres.
Aquesta modernització l’aconseguí a través de tres fronts: infraestructures, dinamisme social i conversió econòmica.

L’aigua potable a totes les llars, la il·luminació del municipi, la pavimentació dels carrers, el Centre d’Assistència Primària, les noves escoles, el complex de la llar “Verge de Montserrat” i Centre Cultural, el Poliesportiu Municipal, els terrenys residencials de l’INCASOL, l’IES “Les Planes”… són, se’ns dubte, els exemples més clars, d’entre moltes d’altres realitzacions, de dotació d’infraestructures a un municipi que, a meitat dels anys setanta, tan sols comptava amb els serveis bàsics d’un poble eminentment agrícola.Però, totes aquestes realitzacions infraestructurals hagueren estat fredes i buides de contingut, si paral·lelament la societat no hagués donat un pas endavant. Bertomeu va aconseguir impregnar a tota la societat planera el caràcter emprenedor i dinàmic a través del contacte quotidià, les associacions culturals i esportives de la vila en són un bon exemple; a més, la societat planera, a través de la iniciativa privada, ha aconseguit transformar aquell vell poble ple de patis, amb exemple de modernitat i punt de referència en la transformació.

És evident així mateix, que un dels principals èxits de Josep Bertomeu és haver consolidat, durant tots aquests anys, l’estabilitat migratòria de la població, principalment, a través de tres aspectes claus, la diversificació de l’economia planera, una correcta política del sòl i també a través de la projecció exterior de Santa Bàrbara i les seves possibilitats. Mitjançant aquests mecanismes i sumats als anteriors, ha aconseguit enaltir el sentiment identitari i de pertinença a la plana, la qual cosa ha fet que molta gent planera retorni al seu poble i que molts no se’n moguin.

Bertomeu a través de la gestió diària va saber apropar l’administració municipal al poble, convertint-la en un vertader ens de servei. Va saber transmetre, al llarg dels anys, confiança a través d’una personalitat impregnada de caràcter, que alhora combinava senzillesa, esperit jove, humanitat, espiritualitat, honestedat i servei. Va saber estar al costat de la gent amb els seus problemes i amb les seves inquietuds i els planers i les planeres li ho van reconèixer.En acabar els vint-i-tres anys d’alcaldia, la seva vocació de servei a la comunitat planera continuà a través de la presidència de l’Associació de Jubilats i Pensionistes. Ell impulsà la seva ampliació i també la seva dinamització. Però si quelcom marcà la seva vida pública, fou la seva defensa sense complexos perquè la plana interior del Montsià i Baix Ebre, a través del canal Xerta-Sénia, es convertís en terra pròspera de regadiu. Bertomeu, fou el President de la Comunitat General del Regadiu alhora que President de la Comunitat Local de Santa Bàrbara.En definitiva, aquests anys de sacrifici a costa de moltes hores robades a la família i amics, l’han acabat convertint en referent de la gestió humana que s’ha de portar a terme en l’àmbit municipal i del qual les futures generacions sense dubte n’hem de prendre bona nota.