28 nov. L’SMARTCENTRE HA ESTAT UNA DE LES SEUS DE LA JORNADA DONA TIC A LES TERRES DE L’EBRE
A l’Smartcentre s’ha dut a terme una jornada dins del Cicle Dona TIC a les Terres de l’Ebre, adreçada a alumnes de centres formatius de secundària. L’activitat s’ha realitzat de forma simultània a l’Smartcentre de Santa Bàrbara, al FabLab TE d’Amposta i al CoEbreLab de Móra d’Ebre.
El Cicle DonaTIC vol potenciar la visibilitat i el lideratge de les dones en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Amb el lema “El talent femení en l’ecosistema digital de Catalunya: vivències i oportunitats”. Aquesta iniciativa és possible gràcies a la col·laboració del Col·laboratori Catalunya, impulsat per la Generalitat de Catalunya i i2CAT, juntament amb l’Oficina Accelera Pyme per entorns rurals Secartys/Sinergia. Les sessions s’emmarquen dins del Pla DonaTIC, que busca reconèixer i promoure el talent femení en el món digital.
La sessió de Santa Bàrbara ha estat dirigida als alumnes de 4t d’ESO de l’Institut les Planes i han estat la Karen Martí Jerez i la Judith Cid Giménez les encarregades d’aportar la seva experiència i els seus coneixements a la jornada. Karen es graduada en Biotecnologia per la Universitat de Barcelona i amb un màster en Agrobiologia Ambiental. Actualment, cursant un doctorat a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), investigant com millorar l’eficiència en l’ús del nitrogen en el cultiu de l’arròs mitjançant un enfocament integral que combina agronomia, teledetecció i genètica, amb l’objectiu de desenvolupar pràctiques més sostenibles i eficaces transferibles al sector agrícola. Judith Cid Giménez, graduada en Física i amb un màster en Ciència de Dades. Actualment, treballa a l’Observatori de l’Ebre amb un contracte INVESTIGO i, recentment, ha obtingut una beca per començar un doctorat industrial amb l’Observatori de l’Ebre i l’empresa d’Observació de la Terra Isardsat. En els últims dos anys, la seva recerca s’ha centrat en l’agrometeorologia i l’estudi de la humitat del sòl en cultius de secà, integrant tècniques d’aprenentatge automàtic en hidrologia per a una gestió més eficient dels recursos hídrics en un context de canvi climàtic.
El Projecte Necesser TIC impulsat des de l’Smartcentre també ha tingut el seu espai i s’han repartit un total de 245 necessers entre totes les seus on s’ha dut a terme la jornada. Aquest recurs proporciona eines TIC bàsiques i essencials per al dia a dia, sent un exemple pràctic de com la tecnologia pot integrar-se de manera útil i beneficiosa en la nostra vida quotidiana.
Ana M. Panisello, regidora de Noves Tecnologies, està molt satisfeta en la feina que s’està duent a terme des de l’Smartcentre com a centre referent del territori i valora molt positivament la col·laboració amb els centres educatius de la població.
Santa Bàrbara, 21 de novembre de 2024