Informació General
415
page-template-default,page,page-id-415,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

Informació General

Santa Bàrbara és una jove però dinàmica població de la comarca del Montsià, situada en un terreny molt pla, creuada pels barrancs de La Galera, Lledó i Pelós, i limitant amb els municipis de Tortosa al nord, Mas de Barberans a l’oest, La Galera al sud, i Masdenverge a l’est. El terme municipal és de 28,19 km2. La vila a 79 m d’altitud, es troba a llevant del terme, i és creuada pel barranc de la Martinenca, que passa pel mig del poble. La població compta amb serveis de tot tipus, esportius, culturals, sanitaris,… a banda d’estar ben comunicada, situada entre el binomi Tortosa- Amposta.

La formació de Santa Bàrbara va lligada a la colonització de les Terres ermes del terme de Tortosa, que un cop passades les primeres dècades del segle XVII, van fer les famílies provinents, principalment, d’aquesta ciutat.

Aquests primers habitants van transformar els terrenys erms de les Planes de la Galera (com es coneixia aleshores) en camps d’oliveres, passant a denominar aquelles terres com les Planes de Santa Bàrbara (d’aquí el gentilici de planers i planeres), un cop es va construir una capella en el seu honor. Les perspectives econòmiques van provocar un augment de població a finals del segle XVIII, iniciant la lluita cap a la independència del poble, que s’aconseguí finalment el dia 9 de maig de 1828, dia de Sant Gregori, patró de Santa Bàrbara.

Des d’aleshores Santa Bàrbara no ha parat de créixer, amb quasi 4.000 habitants, s’ha consolidat com un municipi actiu i atractiu, un referent de la plana interior de la comarca del Montsià que mira al futur sense oblidar les seves arrels.

Santa Bàrbara és un poble tradicionalment agrícola, dedicat majoritàriament a la producció d’oli. El conreu de les oliveres tingué la seva millor època des de finals del segle passat fins els anys trenta del segle XX, quan aquest conreu ocupava un 92% de la superfície conreada. Després de la Guerra Civil, per diferents motius, es reduí molt, però així i tot continua essent el cultiu més estès, compartint protagonisme amb el conreu dels cítrics, ametllers o hortalisses. Una quarta part del terme però, són terres de regadiu, fet que ha estat clau en el desenvolupament de l’agricultura al poble. En aquest sentit, cal destacar el paper important de les cooperatives locals (Societat Agrària de Transformació SAT Montsià i Cooperativa Agrícola Sant Gregori). També són presents, dins del sector ramader, granges de diferent tipologia, com aviram o bestiar oví.

La indústria, dins del terme de Santa Bàrbara fa molts anys que hi és amb més o menys importància , encara que ha esdevingut de major incidència a partir dels anys seixanta. En general, es pot dir, que no ha estat negativa, ja que ha estat un complement bàsic per l’economia agrària tradicional. Durant molts anys, el protagonisme industrial local el va tenir la indústria del nàcar i del moble. Actualment, si bé s’han superat moments de crisi, la indústria a Santa Bàrbara ha tornat a experimentar un important creixement, gràcies al paper que està jugant el polígon industrial “Barranc de Lledó”, centre industrial del municipi.

Pel que fa al comerç, Santa Bàrbara disposa d’un important teixit comercial que actua com a nexe secundari del paper primari que desenvolupen Tortosa i Amposta. Tot i el pes d’aquests, Santa Bàrbara ha apostat sempre per l’activitat comercial, amb la celebració d’activitats comercials o fomentar la cooperació entre establiments. Actualment, el municipi disposa d’una bona dotació de comerços que permeten trobar un ventall ampli de productes.

De manera especial, trobarem una magnífica relació qualitat-preu amb els productes tradicionals de la zona: en els mobles (hi ha moltes botigues amb exposicions importants), l’oli d’oliva (d’una qualitat excel·lent contrastada), els cítrics (tant les taronges com les mandarines) i els productes gastronòmics més típics (la baldana o botifarra negra, el pastisset, el panoli, la coca de maçanes, etc), sense oblidar la resta de comerços que també ofereixen una important gamma de productes de diferent tipologia.

En quant als serveis que ofereix la població, destacar la gran varietat de serveis que s’hi poden trobar. Principalment, destacar l’oferta de restauració que té el poble, amb una cuina tradicional, basada en els productes típics de la zona, tant de mar com de muntanya, on l’oli d’oliva és el protagonista principal.
També, en els darrers temps, està augmentant els serveis d’allotjament, amb hotels, hostals i cases de turisme rural.

En definitiva, hom pot trobar a Santa Bàrbara tot allò que busca. No es tracta d’un municipi gran, però sí d’un gran municipi, on l’harmonia del territori contrasta amb la dinàmica i inquietud dels seus habitants, que han portat a Santa Bàrbara a ésser el que és avui dia.

 

Benvinguts a Santa Bàrbara, un mar d’oliveres.