02 maig SANTA BÀRBARA MOSTRA EL PATRIMONI DE LA PEDRA EN SEC AL MUSEU DE LA VIDA A LA PLANA
“La pedra seca al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”. Aquest és el títol de l’exposició que s’inaugura el proper 6 de maig a les 19 h al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana.
Aquesta mostra, organitzada per l’Ajuntament de Santa Bàrbara, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i la Diputació de Tarragona, s’emmarca dins de les XXV Jornades Culturals de Santa Bàrbara, que van començar el passat 11 d’abril i que finalitzen el cap de setmana del 21 i 22 de maig amb el Dia Internacional dels Museus.
La mostra, inclosa al programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Tarragona, recorre, a través d’imatges, a aquesta tècnica constructiva que ha donat lloc a nombroses edificacions rurals i agrícoles al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A més, es poden veure algunes de les edificacions més singulars construïdes amb aquesta tècnica a la comarca del Montsià.
L’objectiu de la mostra és el de difondre les construccions de pedra seca del territori a la vegada que es dóna a conèixer l’ahir i l’avui d’unes construccions en què no només destaquen els valors estètics, sinó que també són importants els valors culturals relacionats amb l’ús d’eines i de tècniques singulars basades en el coneixement empíric del territori.
En les construccions de pedra seca no s’utilitza cap altre material que la pedra. De fet, s’aprofiten les seves característiques intrínseques i mecàniques i es col·loquen de forma que s’aconsegueixi estabilitat i rigidesa, donant lloc a infinitat de formes diferents.
Les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, especialment el Montsià, són riques en aquest tipus de patrimoni. A la gran quantitat de construccions s’ha d’afegir la gran varietat de funció i estructura. Aquestes construccions, s’han revaloritzat com a patrimoni fortament identitari, indissoluble del món rural, en general, i del món agrícola i ramader, en particular. Aquesta exposició, que es podrà veure de forma gratuïta al Museu de la Vida a la Plana, és fruit del treball continuat d’un grup de persones que ha treballat en la recuperació d’aquest patrimoni des de l’any 1999.
Coincidint amb aquest inauguració, a continuació, hi haurà la presentació i original glossa del llibre El llagut de les paraules, de Joan Maria Pont Bel, fill de Santa Bàrbara establert a Barcelona, i lectura dramatitzada d’una selecció dels seus textos.
Santa Bàrbara, 2 de maig de 2016
Regidoria de Promoció Econòmica