JOSEP ANTONI VALLS SIMÓ
Nascut a Santa Bàrbara el 22 de febrer de 1941, fill d’Antoni Valls, conegut amb el sobrenom de “Toni de la Morena” i de Maria Simó.
En els seus inicis, va estudiar a Tarragona i, posteriorment, va marxar a Barcelona on va cursar els estudis superiors de Peritatge Mercantil a la Salle Bonanova.
La seva carrera professional sempre va estar lligada al sector tèxtil, havent assolit càrrecs diversos, des de Director Comercial fins a empresari emprenedor.
Es va casar amb l’Esmeralda Santiago, amb qui va tenir dos fills; en Josep i l’Esmeralda -en aquest sentit, no van ser gaire originals-.
El seu interès per la cultura en general i per la natura va fer que programés, des de ben aviat, excursions amb la família per gaudir de tota mena d’experiències i coneixements enriquidors, que englobaven des de rutes d’ermites romàniques i castells, passant per l’observació i classificació de papallones i, finalment, s’iniciés en la recerca de fòssils.
Com a anècdota, dir que en Josep Antoni es va aficionar a la Paleontologia arran d’una troballa d’un “ammonit” que va fer el seu fill quan tenia onze anys, durant una excursió a Calatañazor (Sòria). Al veure’l tan entusiasmat, va prendre la iniciativa de continuar la recerca, col·lecció i classificació de fòssils amb el suport del ICMGP (Institut Català de Mineralogia, Gemmologia i Paleontologia de Barcelona), al qual va associar-se amb tota la seva família i es va mantenir vinculat fins al final.
L’amor pel seu poble, -al qual estava molt lligat i tornava sempre que podia- el va fer decidir a donar part de la seva col·lecció de fòssils a l’Ajuntament, per compartir i divulgar la paleontologia entre els seus conciutadans, especialment el jovent, primerament, com una petita mostra l’any 1984 i ja com una col·lecció més àmplia el 1994, la qual es va instal·lar a la Sala d’Exposicions Permanent d’Història Natural al Centre Cultural, amb l’inestimable suport del Museu del Montsià.
La col·lecció de fòssils donada està representada per una mostra de 3.200 peces, procedents de més de 50 països de tots els continents, de les quals només estan exhibides el 50%. Agrair la contribució significativa a la mateixa dels membres del ICMGP.
Aquesta exposició conté més enllà de fòssils: minerals, mostres d’insectes i animals procedents especialment de la comarca i una sèrie de plafons didàctics de l’evolució de l’Univers, així com una maqueta de l’enclavament de la població de Santa Bàrbara al Montsià.
Josep Antoni Valls volia que aquest museu fos un ens viu, que anés canviant amb diverses iniciatives i exposicions temporals de temes d’interès per al poble i va començar a organitzar algunes d’elles, entre les que destaquen: El món dels minerals i El món de la sal. Confiem que les noves generacions s’il·lusionin i participin d’aquest projecte.