Cultura
3873
page-template-default,page,page-id-3873,bridge-core-2.6.7,qode-quick-links-1.0,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-90858
 

Cultura

Biblioteca - Smartcentre

CONTACTE
c/ Mare de Déu de Montserrat, 28 43570 Santa Bàrbara
977 719 136
smartcentre@santabarbara.cat
www.smartcentre.cat

Hotel d'Entitats

L’hotel d’entitats és un equipament cívic l’objecte del qual és facilitar a les entitats suport d’infraestructura, gestió i millora administrativa. Aquest equipament s’adreça a associacions i altres entitats privades sense ànim de lucre.Els hotels d’entitats ofereix la utilització de despatxos, sales de reunions, recursos tècnics, etc, a totes les entitats del poble que ho necessitin.

 

CONTACTE
c/Ametller, 16-18 43570 Santa Bàrbara

977 719 136

smartcentre@santabarbara.cat

Museu de la Vida a la Plana

El Museu de la Vida a la Plana és una masada tradicional de Santa Bàrbara, de les més antigues del municipi i que era propietat de la família Martí. Aquesta va ser reconstruïda durant entre els anys 2010 i 2011 per donar cabuda al nou museu on s’hi vinculen diferents espais funcionals, essent els principals:
– Centre d’interpretació: un espai on es pot contemplar la història del municipi a partir de tres pilars bàsics: la colonització de la plana i fundació de Santa Bàrbara, la història de les masades que van donar forma al municipi i el conreu de l’olivera i producció d’oli d’oliva.
– Col·lecció d’història natural “Josep Antoni Valls”: una important mostra de paleontologia i mineralogia cedida per aquest insigne planer, on s’hi poden contemplar peces de gran valor.
Al museu també hi ha altres espais:
Punt d’informació turística
Agrobotiga
Sala polivalent
A banda, al Museu de la Vida a la Plana també s’hi realitzen exposicions, xerrades, conferències, tallers,…
Horari: visites concertades
Contacte:
Passeig Quatre Carreteres, 2 43570 Santa Bàrbara
658 998 – 721977 717 000 – 977 719 136

 

Subvencions a entitats municipals

L’Ajuntament de Santa Bàrbara atorga, anualment, subvencions a les entitats municipals per a la realització de programes i activitats de promoció i difusió esportiva, cultural i festes populars i tradicionals, sempre i quan no figurin incloses en altres programes específics de l’Ajuntament.

El procediment de concessió d’aquestes subvencions es tramita en règim de concurrència competitiva.

Poden ser objecte de subvenció:

 1. Activitats esportives:
 • Activitats especifiques o esdeveniments esportius extraordinaris.
 • Activitats de lleure.
 • Programes per a activitats anuals.
 1. Activitats de promoció i difusió cultural: les activitats i conceptes susceptibles de ser subvencionats seran preferentment els de caire cultural segons programa i memòria de les activitats a realitzar, així com, els projectes o programes singulars i, aquells que aportin criteris de cooperació amb entitats i associacions culturals.
 2. Festes populars: les activitats festives organitzades al llarg de l’any per les diferents associacions o entitats locals.

La quantia de la concessió serà el resultant de la distribució de la consignació pressupostària de la partida corresponent entre les sol·licituds presentades i en funció del pressupost elegible.

L’entitat beneficiaria no està obligada a l’aportació de recursos propis al cost de l’actuació.

Aquests ajuts són compatibles amb altres ajuts destinats a la mateixa actuació.

 

Les sol·licituds es prioritzaran en funció dels criteris de valoració següents:

 

 • Programa d’activitats a realitzar.
 • Tipus d’activitat a realitzar i durada.
 • Que el programa o projecte sigui desenvolupat per personal qualificat.
 • L’interès social, cultural o esportiu del programa o projecte.
 • El nombre de participants.
 • L’eficàcia manifestada quant a la promoció i desenvolupament cultural i esportiu en anys anteriors per l’Entitat sol·licitant.
 • Que el programa o projecte sigui obert a la participació de qualsevol edat, en especial en les categories de promoció.
 • Pressupost anual de l’Entitat sol·licitant.

 

També es valora positivament la participació de l’entitat en els actes organitzats per l’Ajuntament durant l’any anterior.

 

Durant el primer trimestre de l’any es publiquen les bases per poder acollir-se a les subvencions. El termini de presentació, la documentació que es demana, els beneficiaris, la justificació i el pagament es detallen a les mateixes bases.

Publicacions


LLIBRE: SANTA BÀRBARA EN IMATGES

El llibre Santa Bàrbara en imatges (fins la dècada de 1970) és una obra que constarà de dos volums per tal d’abastar des de les primeres fotografies fins a les dels moments actuals, però que ara només s’ha editat el primer volum que recull les imatges sobre tots els aspectes possibles de la vida planera i que comprèn fins al principi de la dècada de 1970.

L’Ajuntament de Santa Bàrbara va fer l’encàrrec al Centre d’Estudis Planers per tal de confeccionar aquesta obra. El llibre està estructurat per temàtiques i no de forma cronològica, ja que dóna molt més joc i més claredat a la presentació de la informació. Consta d’un total de 972 fotografies que han omplert les 472 pàgines de les quals disposa aquest llibre històric.

Totes aquelles persones que vulguin adquirir el llibre Santa Bàrbara en imatges (fins la dècada de 1970) poden passar per la biblioteca José Escudé de Santa Bàrbara. El preu és de 15 euros.

 

DVD: SANTA BÀRBARA, EN LA MEMÒRIA

La història és un dels valors més importants en qualsevol societat i, per tant, la recuperació de la història passada del nostre poble no s’ha de perdre i ha de perdurar en la memòria de tots, com una manera de mantenir el llegat de Santa Bàrbara i la identitat planera per tal que les generacions futures ho puguin conèixer de primera mà.

Per aquest motiu, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Bàrbara ha editat una col·lecció audiovisual anomenada Santa Bàrbara, en la memòria, consistent en tres DVD (Festes, tradicions i societat, Testimonis d’una guerra i l’Evolució del municipi), que ha permès obtenir i conservar testimonis, vivències, records, experiències i històries de vida, mitjançant la memòria oral que és una eina fonamental per conèixer el nostre passat, aquell passat en què els testimonis directes encara ens poden explicar les seves vivències, que d’una altra manera es perdrien per sempre i no es donarien a conèixer.

Aquests testimonis directes ens han deixat un llibre viu de la història de Santa Bàrbara i formen el bagatge sincer de fets i formes de viure del passat que difícilment podríem rememorar.

Aquells que vulguin tenir a les seues llars aquesta col·lecció dels tres DVD, pot passar per la biblioteca José Escudé de Santa Bàrbara a comprar-lo. El preu és de 20 euros.